Χωλαίνουν οι Ασφαλίσεις Ζωής, ανακάμπτει η παραγωγή στο Αυτοκίνητο

Οι πιέσεις στη παραγωγή ήταν ορατές από τα στοιχεία Ιανουαρίου, όμως τα τελευταία νέα από την εικόνα διμήνου της ΕΑΕΕ επιβεβαιώνουν πως η ασφαλιστική αγορά έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο προκλήσεων.

Η πορεία της αγοράς είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία της εγχώριας οικονομίας, όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, και οι εντεινόμενες πιέσεις ελέω πληθωρισμού, αμφιβολιών για τη πορεία της οικονομίας, αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα.

διαβάστε: Ασφαλιστικές: Στοίχημα το πρώτο τρίμηνο για τη παραγωγή και την εικόνα του κλάδου

Η υποχώρηση στις κλασσικές ασφαλίσεις Ζωής – με την μεταστροφή του ενδιαφέροντος σε Unit Linked προϊόντα – είναι κάτι που λαμβάνει χώρα εδώ και κάποιους μήνες ωστόσο τώρα εντείνεται. Την ίδια ώρα η πορεία των UL παραμένει ανοδική, πιο ήπια όμως σε σχέση με το τι συνέβαινε το 2021.

Ειδικότερα το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, τα κλασσικά προγράμματα Ζωής χάνουν έδαφος κατά 21,7% με την παραγωγή να κινείται στα 183 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις καταγράφουν θετικό πρόσημο +15,2% στα 98,7 εκατ. ευρώ.

Εστιάζοντας στο Φεβρουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021, οι κλασσικές Ασφαλίσεις Ζωής σημειώνουν παραγωγή 80,5 εκατ. ευρώ με πτώση 18,9%. Στην περίπτωση των UL η άνοδος είναι μικρή (5,4%) και η παραγωγή στα 50,5 εκατ. ευρώ. Πτώση 11,9% σημειώνει ο κλάδος Διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων.

Ανακάμπτει ο κλάδος Ζημιών, θετικό πρόσημο για το Αυτοκίνητο

Άξιο αναφοράς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ανάκαμψη στο κλάδο Αυτοκινήτου, ο οποίος μετά από μήνες συνεχούς πτώσης πιάνει ξανά θετικό πρόσημο. Η επιστροφή στη κανονικότητα σε σχέση με τη περυσινή αντίστοιχη περίοδο και οι μικρές αυξήσεις – κατά περίπτωση – που έχουν συντελεστεί δίνουν σχετική ώθηση στη παραγωγή. Για το πρώτο δίμηνο η Αστική Ευθύνη Χερσαίων Οχημάτων κινείται στο + 0,8% τον μήνα Φεβρουάριο καταγράφεται ένα σημαντικό +2,3% με παραγωγή.

διαβάστε: Πληθωρισμός, κόστος επισκευής και η «μάχη» στην ασφάλιση Αυτοκινήτου

Άξιο αναφοράς είναι πως σταθερά ανοδικά κινούνται οι κλάδοι Ασθενειών(11,6%), Βοήθειας (10,7%) και Αστικών Ευθύνών.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο δίμηνο του έτους, η Γενική Αστική Ευθύνη κερδίζει έδαφος κατά 19,4% στα 24 εκατ. ευρώ, η Αστική Ευθύνη πλοίων κινείται επίσης ανοδικά κατά 13,7%  όπως και η Αστική Ευθύνη από Αεροσκάφη (42,7%)

Διαρκώς αυξανόμενη είναι η άνοδος και το ενδιαφέρον σε Πιστώσεις (22,4%) και Εγγυήσεις (749,%).

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*