Αυξήθηκαν οι ζημιές από τα ανασφάλιστα, μαίνεται η μάχη στο αυτοκίνητο

Συνεχή δεδομένα και πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην αγορά έρχονται να προστεθούν στη “μεγάλη εικόνα” για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τη πολιτική που ακολουθούν γύρω από την ασφάλιση αυτοκινήτου, ένα κλάδο που παραδοσιακά καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο παραγωγής.

Σε τελευταία νέα από το Επικουρικό Κεφάλαιο, οι ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα ήταν εμφανώς ανεβασμένες το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συνολικά καταγράφονται 379 αναγγελθείσες ζημιές, σημειώνοντας αύξηση 8,29% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που έχουν δημιουργηθεί οι προσδοκίες πως η λειτουργία της πλατφόρμας Open Car θα μπορέσει να συμβάλει στην μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων.

Συγκλίνουσες πληροφορίες οριοθετούν ξανά τα ανασφάλιστα οχήματα στους ελληνικούς δρόμους άνω των 550.000, ενώ στελέχη της αγοράς μιλούν για τη συνήθη ανοχή της Πολιτείας ελέω και των οικονομικών δυσκολιών που επανέρχονται στο προσκήνιο.

 

Μάχη για το ασφάλιστρο

Την ίδια ώρα, μέχρις ώρας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, η πορεία στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ήταν πτωτική (στοιχεία Φεβρουαρίου). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ήταν μειωμένα κατά κατά 1,9% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Πτωτικά κινήθηκαν και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Σημειώνεται πως η πορεία των ασφαλίστρων στα οχήματα παρέμεινε πτωτική και το 2021. Σε πρόσφατα δεδομένα της Insurancemarket γίνονταν λόγος για μέσο ετήσιο ασφάλιστρο αυτοκινήτου στα 140,12 ευρώ έναντι 155,3 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε τον Ιανουάριο η παραγωγή στην Αστική Ευθύνη Χερσαίων Οχημάτων καταγράφοντας πτώση 0,4% στα 63,11 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις ανθρώπων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τον έντονο ανταγωνισμό από online πλατφόρμες ασφάλισης κλπ.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η αλλαγή τάσης στα ασφάλιστρα, με αναπροσαρμογές προς τα πάνω.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε σημαντικές αυξήσεις στα κόστη επισκευών, αποζημιώσεις κλπ συνηγορούν σε ενδεχόμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς.

Επισημαίνουν επίσης πως η ολοκλήρωση των μεγάλων συμφωνίων (εξαγορές ασφαλιστικών ομίλων) θα αποτελέσουν έναν “οδηγό” για το πως θα κινηθεί η αγορά και σε αυτό το κομμάτι.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*