Η έκρηξη των κυβερνοεπιθέσεων και η ανάγκη για cyber insurance

Πληθαίνουν οι αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας που κάνουν λόγο για αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων εν μέσω του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Check Point Research (CPR) τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είδαν αυξήσεις στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά 10% και 17% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, παρατηρείται αύξηση επίσης κατά 16% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συγκυρίας. Αντιθετως, για την ίδια περίοδο, καταγράφεται μείωση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη CPR, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέσες εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1290, 16% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 2% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Σε όλη τη μέχρι τώρα περίοδο της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Πανδημία – ψηφιοποίηση ως καταλύτης

Τη τελευταία διετία αποδεδειγμένα η έλευση της πανδημίας σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών από οργανισμούς και επιχειρήσεις δημιούργησαν ένα τοπίο αυξανόμενων cyber κινδύνων.

Το είδος των κυβερνοεπιθέσεων εξελίσσεται, και το 2022 θα συνεχίσει να απαιτεί διαρκή εγρήγορση απέναντι σε κυβερνοαπειλές, επιχειρήσεις και οργανισμοί οφείλουν να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν σύγχρονες μεθόδους προκειμένου να παρακολουθούν τις υπηρεσίες τους, να εντοπίζουν έγκαιρα τις απειλές και να ανταποκρίνονται σε αυτές.

Και αν οι προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (πόλεμος, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κλπ) είναι ακόμη μεγαλύτερες πλέον, η φετινή χρονιά συνεχίζει να αποτελεί μια περίοδος περαιτέρω προσαρμοστικότητας για την κυβερνοασφάλεια. Οργανισμοί, ΜμΕ, ιδιώτες καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης και στις εξελισσόμενες απειλές που σχετίζονται με την ασφάλεια πληροφοριών.

Οι κυβερνοαπειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε, καθώς οι επιθέσεις γίνονται πιο εκτεταμένες, εξελιγμένες και στοχευμένες, ενώ ένα αυξανόμενο ποσοστό δεν εντοπίζεται ποτέ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως σύμφωνα με στοιχεία του 2020 το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος για την παγκόσμια οικονομία διαμορφώθηκε στα 5,5 τρις ευρώ, ποσό διπλάσιο από εκείνο του 2015.

Για την ίδια περίοδο έρευνα της ΕΥ έδειξε ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις είχαν καταγράψει κατά το τελευταίο 12μηνο, τουλάχιστον ένα σημαντικό περιστατικό κυβερνοεπίθεσης. Έκτοτε, η πανδημία και η αύξηση της τηλεργασίας εκτόξευσαν τους κινδύνους.

Σύμμαχος ένα συμβόλαιο cyber insurance

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων η ασφαλιστική αγορά έρχεται να συνδράμει με προγράμματα που θωρακίζουν τις υποδομές. Οι εξελίξεις βέβαια αναμένονται ακόμη πιο σπουδαίες το επόμενο διάστημα, όσο η αγορά εξελίσσεται και εξειδικεύεται.

Ας δούμε μερικούς κινδύνους:

-Το κόστος αν διακοπεί η δραστηριότητα, μπορεί, πολλές φορές, να αποβεί μοιραίο για την επιχείρηση. Η ομαλή λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων μιας επιχείρησης είναι κομβικής σημασίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, παραδοσιακά ασφαλιστήρια δεν είναι ικανά να καλύψουν τέτοιες πιθανές απώλειες.

-H cyber ασφάλιση βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση της φήμης σε περίπτωση περιστατικών απώλειας δεδομένων.

-Αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών δεδομένων μιας επιχείρησης λόγω κλοπής ή αμέλειας σε περιπτώσεις εταιρικών κινητών/συσκευών που χρησιμοποιούν εργαζόμενοι.

Συμπερασματικά, αν και η «μάχη» με το κυβερνοέγκλημα μπορεί, αρκετές φορές, να φαντάζει άνιση, η πρόληψη και η προστασία γλιτώνουν τους οργανισμούς από σοβαρές –συχνά καταστρεπτικές– συνέπειες.

Εν καιρώ πολέμου: Από τη μελέτη της Checkpoint – Οι κυβερνοεπιθέσεις ανά περιοχή τη τελευταία εβδομάδα

Στην Αφρική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 2169, 7% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 1% από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το μέσο εβδομαδιαίο ποσοστό επιθέσεων αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

Στην APAC, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1803, 16% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 2% από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το μέσο εβδομαδιαίο ποσοστό επιθέσεων αυξήθηκε κατά 7% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1101, 18% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

Στη Λατινική Αμερική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 1773, 13% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 6% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

Στη Βόρεια Αμερική, ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό την περασμένη εβδομάδα ήταν 957, 14% υψηλότερα από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός επιθέσεων αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύγκρουση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*