Κλάδος Ζωής: Αυξημένες οι αποζημιώσεις που έδωσαν οι ασφαλιστικές σε ατομικά και ομαδικά προγράμματα

Πορεία ανάλογη με την αύξηση της παραγωγής ακολούθησε και το ύψος των αποζημιώσεων που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για προγράμματα του κλάδου Ζωής & Υγείας το 2021.

Οι αποζημιώσεις τόσο σε ατομικά όσο και ομαδικά συμβόλαια ήταν αυξημένες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο η ποσοστιαία αύξηση στα ομαδικά ήταν εμφανώς μεγαλύτερη.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η αύξηση των αποζημιώσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έφθασε το 16,8% στο σύνολο, οφειλόμενη σε αύξηση 12,0% των αποζημιώσεων των ατομικών
συμβολαίων και 31,4% αύξηση των αποζημιώσεων των ομαδικών συμβολαίων.

Ειδικότερα:

Εστιάζοντας στα ατομικά προγράμματα, ξεχωρίζει η άνοδος στις αποζημιώσεις που αφορούν προγράμματα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (Unit Linked), ένας τομέας που πρωταγωνιστεί γενικότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της έντονης ζήτησης, απόρροια της νομισματικής πολιτικής και των συνθηκών που επικρατούσαν ως τώρα. Το 2021 δόθηκαν 424,3 εκατ. ευρώ έναντι 287,9 εκατ. ευρώ το 2020.

Οριακή άνοδο στις αποζημιώσεις κατέγραψαν τα κλασσικά συμβόλαια Ζωής με 466,7 εκατ ευρώ έναντι 456,4 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, ισχνή κάμψη σημείωσαν οι αποζημιώσεις στο τομέα “Υγείας – Συμπληρωματικές” και διαμορφώθηκαν στις 413,2 εκατ. ευρώ έναντι 419,6 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Αναλύοντας τα ομαδικά συμβόλαια, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα καθώς δόθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες 238,4 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις όταν το 2020 είχαν καταβάλει 133,9 εκατ. ευρώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*