Ψυχική Υγεία: Προγράμματα ύψους 50 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τρία νέα προγράμματα, ύψους 49,4 εκατ. ευρώ, κατέθεσε για έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, Ζωή Ράπτη. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται:

Το πρώτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 19.833.800 ευρώ, αφορά τη δημιουργία και λειτουργία για 18 μήνες, 79 νέων μονάδων Ψυχικής Υγείας, με γενικό στόχο την κάλυψη κρίσιμων αναγκών παιδιών, εφήβων, νέων και ενηλίκων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού προσφύγων και μεταναστών, καθώς και την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση και την αντιμετώπιση νόσων που προκαλούν άνοια.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 26,41 εκατ. και θα αφορά τη δημιουργία και λειτουργία για 18 μήνες, 28 νέων στεγαστικών μονάδων ψυχικής υγείας. Αυτές οι μονάδες έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη, καθώς και με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ενηλίκων παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές και διαταραχές αυτιστικού τύπου και μαθησιακά προβλήματα, όπως και με την αντιμετώπιση νόσων που προκαλούν άνοια.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την χρηματοδοτική στήριξη του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και είναι ύψους 3,1 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο δράσεις:

Η πρώτη αφορά την συνέχιση και την επέκταση της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (10306) για την covid 19 για χρονικό διάστημα ακόμη δύο ετών.

H δεύτερη έχει στο επίκεντρό της τη συνέχιση και την επέκταση του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης κανένας μόνο στην πανδημία για δύο ακόμα χρόνια.

«Είχαμε πει ότι είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε στην πατρίδα μας τη σελίδα σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ψυχικής Υγείας. Να ανεβάσουμε ταχύτητες, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι «στο επίκεντρο της πολιτικής μας παραμένει ο άνθρωπος και ιδιαίτερα εκείνος που έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας. Αυτό κάνουμε με τα προγράμματα που καταθέσαμε και εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2000»».

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*