Υπηρεσίες Υγείας και Ιδιωτική Ασφάλιση: Τι λένε Φ. Μιχάλη, Β. Αποστολόπουλος και Ι. Υφαντόπουλος

Του Βάιου Κρόκου

Κρίσιμες πτυχές για τους τομείς παροχής υγείας και ιδιωτικής ασφάλισης τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του University of Athens MBA Business Series με βασικούς ομιλητές της κα Φιλίππα Μιχάλη, CEO της Allianz Ελλάδος, τον Δρ. κ. Βασίλη Αποστολόπουλο, CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και τον καθηγητή κ. Ιωάννη Υφαντόπουλο, Ακαδημαϊκό Συντονιστή του University of Athens MBA με ειδίκευση την Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Οι ομιλητές περιέγραψαν τόσο τις συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης όσο και αυτές της πανδημίας, ενώ ανέδειξαν και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε κάθε τομέα ξεχωριστά, υπογραμμίζοντας πως κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η υψηλότερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα και των δυο κλάδων που θα φέρουν οφέλη στους πολίτες, στη Πολιτεία και την γενικότερη αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, μεταξύ άλλων, η κα Φ. Μιχάλη σημείωσε πως:

Μπορεί το ποσοστό διείσδυσης ασφαλιστικών προϊόντων Υγείας να έχει αυξηθεί, ωστόσο οι συνολικές δαπάνες Υγείας (η συνολική πίτα) έχουν μειωθεί.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αυξανόμενη τάση για πρόληψη, απόρροια της πανδημίας, ενώ αυξανόμενη είναι και η υγειονομική συνείδηση γεγονός που οδηγεί σε νέες τάσεις για well being

Παράλληλα, η τεχνολογία, πλέον, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο (νέοι μέθοδοι θεραπείας, διαδικασίες) και τα οφέλη της θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση είναι το κόστος (νοσηλεία, νοσοκομεία κλπ), γεγονός που αποτελεί αρκετές φορές «αγκάθι» και δυσκολία που πρέπει να εξηγηθεί στους ασφαλισμένους, αναφορικά με την αύξηση των ασφαλίστρων Υγείας. Υπενθύμισε πως ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας του ΙΟΒΕ από το 2011 έχει αυξηθεί κατά 75%.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη ύπαρξης κινήτρων, υπενθυμίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αντικίνητρα με την αύξηση ΦΠΑ στην Υγεία κλπ

Σε κάθε περίπτωση, στρατηγικής σημασίας είναι οι συνεργασίες με τα νοσοκομεία με στόχο η ιδιωτική ασφάλιση να βελτιώσει τις υπηρεσίες, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας το κοινό στο οποίο τις προσφέρει.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναφερόμενη στο κόστος Υγείας, σημείωσε πως ίσως χρειάζονται πιο λιτά προϊόντα, ένταξη πρωτοκόλλων, κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και ευρύτερες πρωτοβουλίες για ΣΔΙΤ.

Για το γεγονός ότι η ασφαλιστική συνείδηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η κα Μιχάλη εστίασε στο γεγονός ότι διατηρείται η νοοτροπία πως «δε θα τύχει σε εμάς», αναδεικνύοντας από την άλλη πλευρά την ανάγκη φορολογικών κινήτρων. Υπογράμμισε δε πως η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι μια υπόθεση των πλουσίων, που ούτως ή αλλιώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μια δυσκολία.

Μιλώντας για την τεχνολογία, η επικεφαλής της Allianz Ελλάδος ανέδειξε τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει σε επίπεδο ταχύτητας πρόληψης, πιθανές λιγότερες εξετάσεις και κόστος, καλύτερη αξιολόγηση, απλότητα σε αποζημιώσεις και underwriting και τη βελτίωση του κόστους διαχείρισης – πάντα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Τέλος, μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συγχωνεύσεις στο κλάδο, η κα Μιχάλη σημείωσε πως οι συνέργειες δημιουργούν οφέλη και οικονομίες κλίμακος, κάτι για το οποίο υπάρχει η προσδοκία να φανεί στο μέλλον. Ανέδειξε τέλος και τις δυσκολίες που υπάρχουν αρκετές φορές στις διαπραγματεύσεις με τα νοσοκομεία, μετά την υψηλή συγκέντρωση δυνάμεων και σε αυτό τον κλάδο.

Κατά τη παρουσία του στο πάνελ ο κ. Αποστολόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη μιας νέας προσέγγισης (One Health Concept), τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να ενισχυθεί η προαγωγική υγεία με παραμετροποίηση και πρόληψη.

Αναφερόμενος στην ιδιωτική ασφάλιση, ο ίδιος τόνισε πως αποτελεί μια στρατηγική σχέση που πρέπει οι δυο πλευρές να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση της περασμένης 10ετιας ο κ. Αποστολόπουλος υπενθύμισε τα προβλήματα που έφερε στην αγορά το claw back και το rebate, τονίζοντας πως «είναι η ώρα να μιλήσουμε για μείωση του ΦΠΑ»

Αναφορικά με τα κόστη, τις τεχνολογίες και τις συνεργασίες, ο ίδιος υπενθύμισε πως η λέξη «κλειδί» είναι η διαφάνεια. Κατά τα άλλα, η ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου θα βάλει «φρένο» στη προκλητή ζήτηση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η συγκέντρωση του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας γίνεται τα τελευταία χρόνια από Private Equity Funds – που συνήθως έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα επένδυσης – γεγονός που δημιουργεί ένα συγκεκριμένο status για το κατά πόσο θα υπάρξουν από μεριάς τους μακροχρόνιες επενδύσεις για την ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας.

Όπως σημείωσε από τη πλευρά το ο κ. Υφαντόπουλος από την έναρξη της κρίσης το 2009 οι κατά κεφαλήν δαπάνες Υγείας βυθίστηκαν και το χάσμα μέχρι σήμερα με τις χώρες του Νότου και τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ είναι μεγάλο.

Χαρακτηριστική ήταν η άνοδος της ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας συμπληρωματικά από το 2009 ως το 2019 (2,2% το 2009 έναντι 4,9% το 2019 ως συμμετοχή στις συνολικές δαπάνες), αν και η συνολική συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης παραμένει πολύ χαμηλά.

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο που ανέδειξε και αξίζει να σημειωθεί είναι η ραγδαία άνοδος (από 6% σε 26% σύμφωνα με μελέτες) άγχους και κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε νεότερους, λόγω της πανδημίας.

Αναφερόμενος στα έργα ΣΔΙΤ ο κ. Υφαντόπουλος επεσήμανε πως η χρόνια αντιπαράθεση ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν ανέδειξε το γεγονός πως το Σύστημα Υγείας είναι ΈΝΑ και όλα αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία»

Εστιάζοντας στα νέες τεχνολογίες έδωσε έμφαση στην προσωποποιημένη ιατρική, την ανάγκη ενός νέου Life Style και την ενίσχυση της μετανοσοκομειακής περίθαλψης.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*