Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης

Το δικαίωμα στη μετακίνηση είναι μια βασική πτυχή της καθημερινότητάς μας και για πολλούς από εμάς η αυτονομία και η ευελιξία του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη. Όμως και η προστασία του περιβάλλοντος και ο περιορισμών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Πώς μπορούν αυτές οι δύο αλήθειες να συμβιβαστούν;

Η απάντηση βρίσκεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία συζητιούνται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, και όχι άδικα. Θα έλεγε κανείς πως όπως σταδιακά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κινηθούν μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, ανοίγει μια ευκαιρία για την ηλεκτροκίνηση να μπει περισσότερο στις ζωές μας.

Τι σημαίνει όμως ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Είτε το σκέφτεσαι από περιβαλλοντικής άποψης γιατί θέλεις να μειώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα και να βάλεις το λιθαράκι σου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είτε σε απασχολούν οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, τότε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι καλή επιλογή.

Μαζί με τα σημαντικά του πλεονεκτήματα έχει και όμως κάποια μειονεκτήματα. Αυτά αξίζει να τα δεις με λεπτομέρεια για να μπορέσεις να κάνεις μια όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένη επιλογή. Κι αν είσαι από τους εκλεκτούς που ήδη έχουν αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη χώρα μας, τότε σίγουρα θα σε απασχολεί το θέμα της ασφάλισης και της συντήρησης.

Ας δούμε λοιπόν όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Τι είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Όσο κι αν σου φαίνεται απίθανο, ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν σχεδόν από όταν κατασκευάστηκαν και τα πρώτα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Όμως προτιμήθηκαν τα δεύτερα και έναν αιώνα μετά, με την κλιματική αλλαγή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάναμε στροφή και αναπτύσσουμε ξανά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ευρεία χρήση.

Ουσιαστικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν χρησιμοποιούν καύσιμα όπως βενζίνη ή πετρέλαιο, αλλά έχουν ως πηγή κίνησης έναν ηλεκτρικό κινητήρα που παίρνει ενέργεια από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ηλεκτρικών κινητήρων, οι κινητήρες μόνιμου μαγνήτη (brushless) και οι τριφασικοί επαγωγικοί κινητήρες, ανάλογα με τους οποίους εξοπλίζεται το αυτοκίνητο με τον αντίστοιχο μετατροπέα ισχύος.

Περισσότερα στο eurolife.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*