Αυτοκίνητο: Η συζήτηση για τα ασφάλιστρα, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα τροχαία

Μια συζήτηση που βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο αποτελεί το ύψος των ασφαλίστρων στο Κλάδο Αυτοκινήτου, ένα κλάδο στον οποίο γίνεται σκληρή μάχη ανταγωνισμού από τα δίκτυα πωλήσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις και οι υπαρκτές αρνητικές συνέπειες στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αποτελούν κρίσιμες μεταβλητές, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται και επηρεάζει άμεσα και την ασφαλιστική αγορά και ειδικότερα την ασφάλιση οχημάτων.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα αποτελούν ένα σύνθετο παζλ για τη πορεία του ασφαλίστρου, αν και ακόμη οι απόψεις διίστανται.

Από τη μία πλευρά, το αυξημένο πλέον κόστος της επισκευής, η παρατεταμένη πτώση του ασφαλίστρου όλα τα προηγούμενα χρόνια και οι πιέσεις στο loss ratio των εταιρειών συνηγορούν σε αυξήσεις τιμών.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι υπερ-προσφορές τιμών από online δίκτυα, ο έντονος ανταγωνισμός και η ενδεχόμενη – παρατεταμένη – οικονομική πίεση διατηρούν τις υπάρχουσες τιμές.

Άλλα στελέχη επισημαίνουν πως η ολοκλήρωση των μεγάλων συμφωνίων (εξαγορές ασφαλιστικών ομίλων) θα αποτελέσουν έναν “οδηγό” για το πως θα κινηθεί η αγορά και σε αυτό το κομμάτι.

Σε κάθε περίπτωση, η σφοδρότητα και η συχνότητα αποτελούν βασικοί παράγοντες για την διαμόρφωση του μ.ο των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2021 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 57 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, αριθμός που είναι σημαντικά πιο υψηλός από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη πτωτική τάση (54%) στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 5% από το 2020 έως το 2021. Σε σύγκριση με το προ πανδημίας έτος, ο αριθμός μειώθηκε κατά 12% το 2021.

Χαμηλότερα τα ασφάλιστρα και τον Φεβρουάριο

Η πορεία στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ήταν πτωτική – και – το μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ήταν μειωμένα κατά κατά 1,9% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Πτωτικά κινήθηκαν και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 7,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Υπενθυμίζεται πως η πορεία των ασφαλίστρων στα οχήματα παρέμεινε πτωτική και το 2021. Σε πρόσφατα δεδομένα της Insurancemarket γίνονταν λόγος για μέσο ετήσιο ασφάλιστρο αυτοκινήτου στα 140,12 ευρώ έναντι 155,3 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*