Ποιες τάσεις έδειξε το 2021 η άνοδος κατά 10% της ασφαλιστικής παραγωγής

*αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Η «ακτινογραφία» των κλάδων το 2021 και τα μηνύματα για το 2022

Επιμέλεια: Νίκος Κωτσικόπουλος

Σημαντική αύξηση 10% κατέγραψαν οι ασφαλίσεις ζωής το 2021, αλλά το εντυπωσιακό στοιχείο της χρονιάς ήταν η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής τα οποία συνδέονται με επενδύσεις.

 Πράγματι, τα unit linked ήταν η τάση του 2021, καθώς σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο 57,7%, με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγή στα συγκεκριμένα συμβόλαια να ξεπεράσει μέσα στη χρονιά τα 630 εκατ. ευρώ.

 Το σύνολο των ασφαλίσεων ζωής ξεπέρασε οριακά τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις ζημιών ξεπέρασαν τα 2,26 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια άνοδο 5,7%. 

Συνολικά, η εικόνα του 2021 είναι θετική και ενθαρρυντική για τον κλάδο, με σύνολο ετήσιας παραγωγής 4,26 δισ. ευρώ και άνοδο 7,7%, αντίστοιχη ουσιαστικά της ποσοστιαίας ανόδου του ΑΕΠ στη διάρκεια της χρονιάς, μεγάλη αύξηση πάνω από 9% για τους κλάδους ζημιών, πλην των οχημάτων, και ξεκάθαρες τάσεις ως προς το πού κατευθύνθηκε η αγορά…

 Και μπορεί κάποιοι να στέκονται στους όρους ποσοστιαίας αύξησης (όπου η άνοδος ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το τι είχε καταγραφεί το δυναμικό για πολλούς κλάδους έτος 2019), ωστόσο το συνολικό αποτύπωμα κρίνεται πολύ θετικό. 

Δεν πρέπει να λησμονούμε και τι μεσολάβησε: Η πανδημία του 2020, που βρίσκεται εν εξελίξει, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, που σίγουρα απασχολούν ακόμη έντονα την οικονομία. 

Η «ακτινογραφία» δείχνει άνοδο στον κλάδο ζωής

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία, ισχυρή ήταν η άνοδος στον κλάδο ζωής κατά 10%, μια εξέλιξη που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη συνεχιζόμενη θετική πορεία των αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών προγραμμάτων συνδεδεμένων με επένδυση (unit linked). Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για UL αποτυπώθηκε με άνοδο 57,7% την ίδια περίοδο. 

Επίσης, αν ληφθεί υπόψη και η μικρή άνοδος (3%) των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων διαχείρισης, ουσιαστικά η τάση ήταν προς τις επενδύσεις και συνδέεται απόλυτα με τις μηδενικές επιτοκιακές αποδόσεις, με τους ασφαλισμένους να αναζητούν διεξόδους.

 Συνεπώς, η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών-μηδενικών επιτοκίων κατά τα προηγούμενα έτη δημιούργησε την ανάγκη για αναζήτηση αποδόσεων, καθώς τα απλά συνταξιοδοτικά με σταθερή απόδοση «βγήκαν από το κάδρο», ενώ κάποιο δέλεαρ σε τραπεζικές καταθέσεις δεν υπάρχει. 

Με τον πληθωρισμό όμως να αυξάνεται και τις μετοχές να υποχωρούν, τα πράγματα έγινα πολύ δυσκολότερα βραχυχρόνια. Ειδικά μάλιστα λόγω του ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ανέκοψαν την άνοδό τους και ποιος ξέρει πώς, πότε και πόσο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της, και με ποιον ρυθμό. 

Η εξεύρεση αποδόσεων μοιάζει πολύ δύσκολη το 2022, αλλά μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια της χρονιάς.

 Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός πως όλα τα προϊόντα αποδίδουν μακροπρόθεσμα και ότι ο βασικός και κυρίαρχος στόχος είναι πρωτίστως η εξασφάλιση, κατεύθυνση την οποία δεν πρέπει να λησμονούν ποτέ οι ασφαλισμένοι.

 Τα unit linked μπορεί να αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος το 2021, αλλά δεν αποκλείεται υπό αυτές τις συνθήκες των πρώτων μηνών του 2022 τα πράγματα να αλλάξουν και να κερδίσουν, αντίστοιχα, έδαφος οι παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής. 

Μεγάλη η άνοδος στις ασφαλίσεις υγείας

Θετικό ήταν το πρόσημο για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, που κατέχουν ελαφρώς μεγαλύτερο μερίδιο (κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου). Η εικόνα είναι μικτή. Διαφέρουν οι παράγοντες, οι ανάγκες και το αποτύπωμα ανά κλάδο ξεχωριστά. Συνολικά, η άνοδος το 2021 διαμορφώθηκε στο 5,7%.

 Γνωστός «πονοκέφαλος» παραμένει σταθερά η πορεία του κλάδου αυτοκινήτου, που κατέχει το ένα τρίτο της παραγωγής, περίπου, αν και στο κλείσιμο του έτους η πτώση περιορίστηκε στο 1% (αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων). Αλλά και εδώ αλλάζουν τα πράγματα, καθώς το ποσοστό των ανασφάλιστων θα μειωθεί υποχρεωτικά, χάρη στην ψηφιοποίηση.

 Συνολικά, πάντως, οι λοιποί κλάδοι κατά ζημιών σημείωσαν ισχυρή άνοδο 9,1%. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ανοδική πορεία των συμβολαίων υγείας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών. 

Στην Υγεία η άνοδος ήταν ικανοποιητική, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, σε ένα σκέλος (Ασθένειες 12,1%). 

Άνοδο 19% σημείωσαν οι γενικές αστικές ευθύνες και 14,4% τα μεταφερόμενα εμπορεύματα. Πτωτικά κατά 1,1% κινήθηκε, αντίθετα, πέρσι, ο κλάδος πυρκαγιάς και λοιπών στοιχείων της φύσης, την ώρα που στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το πώς, τελικά, θα διαμορφωθεί ο σχετικός νόμος για την ασφάλιση κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών.

 Η αλλαγή της εικόνας τον Δεκέμβριο εκτιμάται πως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το κλείσιμο της χρονιάς, με όλες τις εκκρεμότητες και το κλείσιμό τους που το συνοδεύουν. 

Δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό για το τι θα συμβεί το 2022, σύμφωνα τουλάχιστον με στελέχη της αγοράς που διαμορφώνουν τη στρατηγική τους για το σύνολο του νέου έτους. Καταγράφοντας ωστόσο την εικόνα, αισθητή ήταν η πτώση στον κλάδο ζωής κατά 7,1%, ενώ ο κλάδος ζημιών κέρδισε έδαφος κατά 9,9%. Η συνολική εικόνα διαμορφώθηκε στο +1,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*