Από την πανδημία στον πόλεμο: Οι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης

Οι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης, στη σκιά της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου πάνελ του Moneyreview Banking Summit, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ)  Luis de Guindos, του επικεφαλής οικονομολόγου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Rolf Strauch και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  Christian Kettel Thomsen.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η δεύτερη κρίση αυξάνει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο αντίκτυπος θα προέρχεται από τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν αναμένεται η κρίση αυτή να εκτροχιάσει την οικονομία, καθώς το 2021 κατεγράφη σημαντική ανάκαμψη. Επεσήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε την απόδοση του 2021, για να μετριάσει τον αντίκτυπο της κρίσης. Διευκρίνισε πάντως ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως το κόστος και σημείωσε ότι χρειάζονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι απαιτείται δημοσιονομικός χώρος, αλλά και δημοσιονομική υπευθυνότητα και υπογράμμισε εκ νέου ότι ο δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιείται με σύνεση. Ανέφερε επιπλέον ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους εξωτερικούς παράγοντες.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, σημείωσε ότι μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας, ήρθε το δεύτερο σοκ, αυτό του πολέμου. Πριν την εισβολή στην Ουκρανία, όπως τόνισε, υπήρχε ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και προοπτική ανάπτυξης για το 2022. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπήρχε μια ανησυχία για τον πληθωρισμό. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή φέρνει αβεβαιότητα και θα αυξήσει τον πληθωρισμό στο 5% το 2022, ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 0,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως προς το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από 7%. Ο κ. de Guindos επεσήμανε ότι, επί του παρόντος, πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού. Σημείωσε, δε, ότι οι οικονομίες θα χτυπηθούν περισσότερο στο μακροοικονομικό επίπεδο και στάθηκε στην ανάγκη να αποφευχθεί ένα σπιράλ στις τιμές και τον πληθωρισμό. Εκφράζοντας την άποψή του για την ελληνική οικονομία, είπε πως υπάρχει βελτίωση και είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με δύο χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Christian Kettel Thomsen, ανέφερε ότι μία από τις βασικές προκλήσεις είναι ο ενεργειακός τομέας, καθώς γνωρίζουμε δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε πλέον τόσο τους ρωσικούς πόρους. Όπως τόνισε, η απάντηση είναι η πράσινη ενέργεια, ενώ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ασχολείται ενεργά με αυτό το κομμάτι. Ανέφερε επιπλέον ότι η Ελλάδα έχει λάβει επιδοτήσεις για αποδέσμευση από τον άνθρακα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρόμοια έργα. Τόνισε, τέλος, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τις προκλήσεις, αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις λύσεις που έχουμε ήδη αναπτύξει ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Rolf Strauch σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έπρεπε να λάβει μέτρα για να στηρίξει την οικονομία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του επιπέδου χρέους σε όλη την Ευρώπη. Αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο ίδιος χαρακτήρισε αρκετά καλή τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είπε επίσης ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία είναι σχετικά υψηλή και είναι αισιόδοξα τα σημάδια, αλλά προφανώς υπάρχουν νέοι κίνδυνοι που προκύπτουν, ενώ καλωσόρισε το γεγονός πως η Αθήνα προγραμματίζει έναν προϋπολογισμό που θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, κάτι που όπως είπε, είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομία, είπε ότι υπάρχουν μέσα αντίδρασης και τόνισε ότι οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*