Ασφαλιστικές: Στοίχημα το πρώτο τρίμηνο για τη παραγωγή και την εικόνα του κλάδου

Κρίσιμη περίοδο για τη πορεία του κλάδου και την επιμέρους εικόνα όσον αφορά την ασφαλιστική παραγωγή κρίνουν τους πρώτους μήνες του έτους στελέχη της αγοράς. Η χρονική συγκυρία που διανύουμε εμπεριέχει πληθώρα προκλήσεων με σαφείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας, που διαχρονικά η πορεία της συνδέεται και με την άνοδο ή πτώση της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής.

Οι επιπτώσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και οι κραδασμοί σε μετοχές και ομόλογα είναι ήδη ζητήματα υπαρκτά, όπως και το ενδεχόμενο να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των ασφαλιστικών εργασιών.

Για την ώρα, σοβαρό ερώτημα αποτελεί κατά πόσο η – διαφαινόμενη – πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και η αβεβαιότητα που επικρατεί στη καθημερινότητα θα επηρεάσει ανανεώσεις συμβολαίων και νέα παραγωγή.

Τα πρώτα αρνητικά σημάδια φάνηκαν από την εικόνα Ιανουαρίου όταν και κατεγράφη συνολική πτώση 1,7%, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι (Ιανουάριος 2021) και με τις αβεβαιότητες της πανδημίας η άνοδος διαμορφώνονταν στο +8,2%.

Σήμερα, τον Ιανουάριο του 2022, ως αδύναμος κρίκος εμφανίζονται οι Ασφαλίσεις Ζωής με πτώση 10,3%. Τα Unit Linked διατηρούν θετικό πρόσημο κατά 27,7%, ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί το πόσο θα διαρκέσει η ανάπτυξη στον τομέα αυτό, εν αναμονή της ανόδου των επιτοκίων, μιάς και οι επενδυτές μπορεί να στραφούν και σε άλλες τοποθετήσεις και ελλοχεύει ο ο κίνδυνος των ρευστοποιήσεων.

Τάσεις και προοπτικές

Σταθερά με θετικό πρόσημο κινείται ο κλάδος Υγείας (Ασθένειες +11,8%), ενώ αξιοσημείωτη είναι η άνοδος σε άλλους τομείς όπως  οι Ασφαλίσεις Γενικής Αστικής Ευθύνης που σημείωσαν σημαντική άνοδο 24%. Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς και της διαμεσολάβησης έχουν τονίσει εδώ και καιρό τις προοπτικές που υπάρχουν για νέες δραστηριότητες και παραγωγή, θέτοντας επίσης ζητήματα υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Αγνοούνται τα κίνητρα

Η συζήτηση για τα απαιτούμενα κίνητρα (φορολογικά και άλλα) σε τομείς ασφάλισεις όπως η Υγεία και οι Φυσικές Καταστροφές είναι γνωστή, ωστόσο τόσο η πανδημία όσο και το ζοφερό σκηνικό (με δημοσιονομικό κόστος) που διαμορφώνεται σήμερα δύσκολα αφήνει περιθώρια για άμεση ενεργοποίηση.

Στην τελευταία συνέλευση της ΕΑΕΕ, ο επικεφαλής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά για την ανάγκη κινήτρων. Όπως τόνισε, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία. Και αυτό, μέσω της μείωσης των κινδύνων για τους ασφαλισμένους, αλλά και μέσω της αξιοποίησης κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μακροχρόνιων παραγωγικών επενδύσεων.

«Για τους λόγους αυτούς είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*