Π. Τσακλόγλου: Η αύξηση της εθνικής σύνταξης των ομογενών αποκαθιστά μια αδικία

«Η κυβέρνηση επέλεξε να ακούσει τους παλιννοστήσαντες ομογενείς και να ικανοποιήσει το αίτημά τους για να αποκαταστήσει μια αδικία». Αυτό επεσήμανε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με αφορμή την συζήτηση δύο σημαντικών ρυθμίσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τις εθνικές συντάξεις των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση και για τη ρύθμιση που αφορά στην ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών ασφαλισμένων με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι «η συγκυρία και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί επιβάλλουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οφείλουμε να πιστώσουμε στην κυβέρνηση το ότι σήμερα κάνουμε μια υπέρβαση για δίκαιο και καλό σκοπό».

Μέχρι πρότινος η χορήγηση της εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς μας από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση είχε σαν προϋπόθεση τη διαμονή τους στη χώρα για 40 χρόνια. Αυτό, δηλαδή, που ισχύει ως γενική προϋπόθεση για το σύνολο των ασφαλισμένων σύμφωνα με το νόμο 4387/2016.

«Με την προτεινόμενη διάταξη που ισχύει από 1.1.2022», είπε ο κ. Τσακλόγλου, «και για μια μεταβατική περίοδο δέκα ετών, η οποία λήγει το 2032, φέτος θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου οι ομογενείς να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Κατόπιν, σταδιακά το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται ετησίως, ώστε μετά από μία δεκαετία οι προϋποθέσεις εξομοιώνονται για όλους τους δικαιούχους».

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την προτεινόμενη ρύθμιση «αυξάνεται σε πραγματικούς όρους και η εθνική σύνταξη που ήδη λαμβάνουν οι συνταξιούχοι παλιννοστήσαντες ομογενείς, καθώς αλλάζει από εδώ και στο εξής ο τρόπος υπολογισμού της και ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός της».

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στη δεύτερη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ασφαλιστικής ικανότητας των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοτελώς απασχολουμένων που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Όπως είπε, «με τη ρύθμιση αυτή αντιμετωπίζουμε και το πολύ σοβαρό πρόβλημα που είχε ανακύψει για συμπολίτες μας εξαιτίας της έλλειψης διαλειτουργικότητας των συστημάτων του ΕΦΚΑ».

Συγκεκριμένα, «δίνεται ασφαλιστική ικανότητα στις ανωτέρω κατηγορίες ασφαλισμένων για παροχές υγείας σε χρήμα και είδος, από 1η Μαρτίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023, με τον όρο είτε να έχουν καταβάλει το προηγούμενο έτος, είτε καταβάλουν κατά το τρέχον έτος στον ΕΦΚΑ ποσό ίσο με την ετήσια εισφορά σε είδος και χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2021».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*