Μηνύματα Σαρρηγεωργίου – Αντωνάκη για την αγορά: Ο απολογισμός της ΕΑΕΕ για το 2021

Μ’ ένα πλούσιο απολογισμό για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την εγχώρια και διεθνή ασφαλιστική αγορά δημοσιεύεται η Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ, στην οποία αποτυπώνονται – μεταξύ άλλων – το έργο και οι δράσεις της Ένωσης για το 2021.

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρει:

“Η χρονιά που πέρασε αποδείχθηκε μία καλή χρονιά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ασφαλιστικής αγοράς παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων την πανδημία COVID-19, φυσικές καταστροφές και την ενεργειακή κρίση.

Η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα και κινήθηκε ανοδικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας να ξεπερνά το 8% (σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ): ο τρίτος υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Με το δεδομένο ότι η ασφαλιστική αγορά ακολουθεί τη γενική πορεία του ΑΕΠ, σημείωσε κι αυτή ανάλογη ανάπτυξη, επιστρέφοντας το 2021 σε αυξητικούς ρυθμούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η τεχνολογία κυριάρχησε στον τρόπο που εργαζόμαστε με την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιριών να λειτουργεί με μεγάλα ποσοστά τηλεργασίας. Μια μεγάλη αλλαγή που μπήκε στην επαγγελματική μας ζωή το 2020 και ήρθε για να μείνει. Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίστηκε το μεγάλο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ασφαλιστικής αγοράς, ο οποίος αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ένα μέσο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της αποδοτικότητας και της ικανοποίησης των ασφαλισμένων.

Το 2021 ήταν μια χρονιά έντονης κινητικότητας και ανακατατάξεων στο τοπίο του κλάδου, αυξημένου ελέγχου και εποπτείας. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα του θεσμικού πλαισίου «Φερεγγυότητα ΙΙ» με έμφαση στις σύγχρονες μεθόδους διακυβέρνησης και τη διαφάνεια.

Παράλληλα οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούν τους δείκτες φερεγγυότητάς του σε υψηλά επίπεδα.

Σε αυτό το περιβάλλον το 2021, η ελληνική ασφαλιστική αγορά συνέχισε να εκπληρώνει με ευθύνη και αξιοπιστία το ρόλο της καταβάλλοντας αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους της οι οποίες προσεγγίζουν το ποσό των €2,5 δισ. ετησίως.

Μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών της ΕΑΕΕ ασχοληθήκαμε και προωθήσαμε πολυάριθμα θέματα, οριζόντια και κλαδικά και εστιάσαμε ιδιαίτερα στο έργο της αύξησης της ασφαλιστικής συνείδησης και της εξοικείωσης των πολιτών με τις έννοιες του κινδύνου και της ασφάλισης. Έργο που θα συνεχιστεί με συνέπεια και επιμονή με στόχο η διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους”.

Από τη πλευρά της η γ.γ της ΕΑΕΕ, κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη που ολοκληρώνει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στο κλάδο σημειώνει:

“Το 2021 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από την πανδημία COVID-19. Οι περιορισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας συνέχισαν να ισχύουν κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, επηρεάζοντας τη ζωή μας ποικιλοτρόπως.

Παρά τους περιορισμούς και τις προκλήσεις οι οποίες πέραν της πανδημίας περιλάμβαναν σοβαρά ζημιογόνα γεγονότα φυσικών καταστροφών κ.ά., το 2021 η κοινωνία και η οικονομία προσαρμόστηκε καλύτερα στην ισχύουσα κατάσταση, σε σχέση με το δύσκολο 2020.

Θετικό το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κατόρθωσε να κινηθεί ανοδικά με ρυθμό ανάπτυξης 7,1% (τρίτος υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη).

Η ασφαλιστική αγορά, στενά συνδεδεμένη με την οικονομία κυρίως σε ό,τι αφορά τις Γενικές Ασφαλίσεις, σημείωσε ανάλογη πορεία επιστρέφοντας σε αυξητικούς ρυθμούς : η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε αύξηση 7,7% (+10% οι Ασφαλίσεις Ζωής, +5,7% οι Ασφαλίσεις Ζημιών).

Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την ασφαλιστική αγορά αφορούν την ψηφιοποίηση, την τεχνολογία, την κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις στις φυσικές καταστροφές και την πανδημία ενώ η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από ζυμώσεις για την ανασύνθεσή της που κατέληξαν σε σημαντικές αναγγελίες συγχωνεύσεων – εξαγορών σε επίπεδο εταιριών.

Η ΕΑΕΕ για ακόμη μία χρονιά έχει να επιδείξει πλούσιο έργο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε αγαστή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Επιτροπές συνεχίσαμε απρόσκοπτα να επιτελούμε το έργο μας. Με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων της και όλων των εμπλεκόμενων μερών, η ΕΑΕΕ λειτούργησε με αυξημένο ποσοστό τηλεργασίας και διαχειρίστηκε πληθώρα φακέλων, οριζόντιων και κλαδικών.

Στις επόμενες σελίδες μπορείτε να δείτε τα κύρια θέματα που διαχειρίστηκε η ΕΑΕΕ τη χρονιά που πέρασε καθώς και τις εξελίξεις σε αυτά. Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά: Solvency II, φορολογία, εποπτικά ζητήματα, κλιματική αλλαγή, εργασιακά θέματα, ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στους τομείς των συντάξεων, της υγείας και των φυσικών καταστροφών, η προώθηση της ασφαλιστικής συνείδησης, η χρηματοοικονομική εκπαίδευση, μελέτες, έρευνες, ασφαλιστική απάτη και άλλα”.

Μπορείτε να δείτε την Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ στην εξής διεύθυνση: http://www1.eaee.gr/etisia-ekthesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*