Η πτωτική τάση στο μέσο ασφάλιστρο του αυτοκινήτου είχε ξεκινήσει από το 2020, όμως για διάφορους λόγους συνεχίστηκε και το 2021. Αυτό τονίζει η Insurancemarket παραθέτοντας στοιχεία που έχει στη διάθεση της για το 2021.
Ειδικότερα, το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου ήταν 155,3 ευρώ ανά έτος και το μέσο ασφάλιστρο μηχανής ήταν 86,8€/ έτος το 2020, ενώ το 2021 υποχώρησε στα 140,12 ευρώ/ έτος και 80,7 ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορεί μετά το lockdown να κυκλοφόρησαν ξανά τα αυτοκίνητα στους δρόμους, όμως η ζήτηση για νέα συμβόλαια ήταν αρκετά περιορισμένη με αποτέλεσμα να μειωθούν κι άλλο τα ασφάλιστρα.
Επιπλέον, ο ανταγωνισμός στην ασφαλιστική αγορά είναι πλέον μεγάλος, με αποκορύφωμα τις περιόδους των εκπτώσεων (Black Friday & Cyber Week).
Σύμφωνα πάντως με τα ίδια στοιχεία, αυξήθηκαν τα συμβόλαια με οδική βοήθεια & θραύση κρυστάλλων, καλύψεις που δεν είναι υποχρεωτικές από το νόμο όμως αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμες τη δύσκολη στιγμή.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως αυξήθηκαν τα ετήσια ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων των οδηγών στην Ελλάδα έναντι της εξάμηνης, της τρίμηνης και της ετήσιας διάρκειας. Είναι γεγονός πάντως πως – σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία – οι αυξητικές τάσεις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από το 2020.
Τι δεν άλλαξε στο χώρο της ασφάλισης;
Υπήρξαν και πολλά πράγματα, τα οποία δεν άλλαξαν. Για παράδειγμα:
-Τα ακριβότερα ασφάλιστρα (κατά μέσο όρο) φαίνεται πως τα έχει η Αττική. Τα πιο οικονομικά ασφάλιστρα φαίνεται να τα έχει το Βόρειο Αιγαίο.
-Άνδρες και γυναίκες πληρώνουν τα ίδια ασφάλιστρα. Βάσει νομοθεσίας δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση λόγω φύλου.
-Το πιο δημοφιλές χρώμα αυτοκινήτου στην Ελλάδα παραμένει το μαύρο. Ακολουθείται από το ασημί, το μπλε, το γκρι και το λευκό.
-Η πλειοψηφία των οδηγών επιλέγει σταθερά το βασικό πακέτο ασφάλισης.
-Η μικτή ασφάλεια προσφέρει τα περισσότερα, αλλά λόγω κόστους παραμένει τελευταία στις προτιμήσεις.
Πως κινήθηκε η Ασφάλεια Κατοικίας το 2021
Σύμφωνα με τα στοιχεία του insurancemarket, πάνω από τα μισά συμβόλαια κατοικίας που εκδόθηκαν ήταν για την Αττική. Δεύτερη στην έκδοση ασφάλειας κατοικίας ήρθε η Θεσσαλονίκη ενώ ακολούθησε η Μαγνησία, η Λάρισα και η Αχαΐα με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά.
Κατά γενική ομολογία, οι περισσότεροι κάνουν ασφάλεια κατοικίας επειδή είναι δανειολήπτες και τους υποχρεώνει η τράπεζα.
Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το ύψος των ασφαλίστρων είναι η αξία του ακινήτου, η οποία διαμορφώνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και την ποιότητα κατασκευής κτιρίου.