Δημήτρης Κοντομηνάς:Ένας pioneer στον κόσμο της Ασφάλισης

Πρωτοπόρος στον κόσμο του επιχειρείν, πολυπράγμων, ανήσυχο πνεύμα, ένας “καπετάνιος” που κοιτούσε κατάματα τις φουρτούνες της ζωής του. Αυτός ήταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που η ασφαλιστική αγορά θα τον θυμάται ως έναν άνθρωπο που σύστησε από την αρχή στο κοινό τον κόσμο της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Γεννημένος το 1939, σπούδασε με υποτροφία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυττού (AUB) όπου παρακολούθησε μεταπτυχιακά στο Marketing και πήρε το Masters. Ταυτόχρονα εργάστηκε ως εκπαιδευόμενος διευθυντής ασφαλειών στα Γραφεία Μέσης Ανατολής της AMERICAN LIFE (ALICO). Το 1963 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση του υποκαταστήματος AMERICAN LIFE στην Ελλάδα. 

Ήταν πίσω στο 1969 όταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς, έχοντας λάβει την απαραίτητη γνώση και σοφία από την μέχρι τότε πορεία του ως ασφαλιστής ίδρυσε μαζί με τον συνεργάτη του Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία INTERAMERICAN.  Ο ίδιος εξελέγη διευθύνων σύμβουλος της νέας INTERAMERICAN AE, της πρώτης αμιγώς εταιρίας ασφαλειών Ζωής στην Ελλάδα 

Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία σε έναν κορυφαίο ασφαλιστικό Όμιλο χάρη στα πρωτοποριακά εργαλεία και προιόντα που εισήγαγε, όπως για παράδειγμα το πρώτο αστρασφαλιστήριο Ζωής της αποστολής «Apollo 11». Η ασφάλιση των αστροναυτών Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin Aldrin, αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς καμία άλλη ασφαλιστική δεν τολμούσε να τους ασφαλίσει.

Για την κάλυψή τους χρειάστηκε η κοινοπραξία των εταιρειών INTERAMERICAN και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας «Οργάνωσις Ταμπουρά», που πλήρωσε και το ασφάλιστρο των 15.261 δραχμών.

Το ευχαριστήριο μήνυμα της Nasa για το πρώτο αστρασφαλιστήριο παγκοσμίως

Μέσα από την δραστηριοποίησή του έβαλε τον ασφαλιστικό κλάδο σε κάθε σπίτι, προώθησε μέσω έξυπνου μάρκετινγκ την ασφαλιστική αγορά και κατάφερε να δημιουργήσει ‘στρατιές’ επαγγελματιών ασφαλιστών.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς σε διαφήμιση της Interamerican το 1975

Το 1974 επεξέτεινε τις ασφαλιστικές εργασίες της INTERAMERICAN και στις Γενικές Ασφάλειες. Σημαντικός σταθμός ήταν η εξαγορά των μετοχών της ΙΝΑ. Το 1983 με την INTERAMERICAN Κύπρου, ο Όμιλος έκανε το πρώτο εκτός Ελλάδος βήμα. Το 1987 συνδέθηκε με τον γαλλικό ασφαλιστικό κολοσσό U.A.P., συνεργασία που έκλεισε το 1996 αφού στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί η τράπεζα INTERBANK. Το 1988 ξεκίνησε με την INTERTRUST ΑΕΔΑΚ δραστηριότητα στις επενδυτικές υπηρεσίες μέσω διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Τότε ιδρύθηκε και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο INTERTECH με αντιπροσώπευση της Panasonic στην Ελλάδα και αντικείμενο τον αυτοματισμό γραφείου. Από το 1983 με εταιρίες που ιδρύθηκαν για τη μηχανοργάνωση και προώθηση προγραμμάτων λογισμικού, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τον χώρο της πληροφορικής. Από το 1992 ο όμιλος INTERAMERICAN παρέχει οδική βοήθεια με την INTERAMERICAN ΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ενώ από το 1991 παρέχει άμεση ιατρική βοήθεια με την INTERAMERICAN ΥΓΕΙΑΣ (άλλοτε ΒΟΗΘΕΙΑΣ).

Από την βράβευσή του στο ΕΕΑ για την πολυετή του προσφορά στην ασφαλιστική αγορά και την συνεισφορά του στην ελληνική επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία.

Είναι ο ένας και μοναδικός επιχειρηματίας που ξεκίνησε από τις Ασφάλειες, έκανε τράπεζα, έκανε εταιρεία τηλεφωνίας και δορυφορικών συνδέσεων αλλά και εταιρεία με κέντρα αναψυχής …

Στα χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας εκτός της INTERAMERICAN, ο Δημήτρης Κοντομηνάς ίδρυσε, υπήρξε μέτοχος, εξαγόρασε & ανέπτυξε επιχειρηματικά πλήθος εταιρειών σε Ελλάδα & Κύπρο μεταξύ αυτών, το ιδιωτικό νοσηλευτήριο Ευρωκλινική, την Κυπριακή Ασφαλιστική εταιρεία Prime Insurance, τις κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece, τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA & Channel 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως επίσης και τις τράπεζες Interbank & Novabank.

Διαβάστε επίσης:

Σύσσωμη η ασφαλιστική αγορά αποχαιρετά τον Δημήτρη Κοντομηνά

Έφυγε ένας ηγέτης του ελληνικού Επιχειρείν και της Ασφάλισης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*