Έφυγε ένας ηγέτης του ελληνικού Επιχειρείν και της Ασφάλισης

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε αναμφισβήτητα ένας μεγάλος πρωταγωνιστής του Ελληνικού επιχειρείν. Με ό,τι σημαίνει αυτός ο προσδιορισμός.

Τον τελευταίο καιρό,  αδύναμος, σκιά του εαυτού του, παρακολουθούσε (όσο μπορούσε να παρακολουθεί κλεισμένος στην μονάδα αυξημένης φροντίδας του  ΥΓΕΙΑ που νοσηλευόταν για πολλούς μήνες) ανήμπορος το ξεπούλημα της κάποτε αμύθητης περιουσίας του από τους πολύ στενούς συγγενείς του.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στα φτωχικά Σεπόλια… Σπούδασε στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Ευφυής επιχειρηματίας με απίστευτη διορατικότητα. Χαρισματικός παίκτης στον οικονομικό στίβο. Ήξερε να χαίρεται τη ζωή απολαμβάνοντας τα αγαθά που με κόπο και άοκνες προσπάθειες είχε αποκτήσει.

Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican.

Έχει ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:

  • την τράπεζα Interbank (στο μεταξύ εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την EFG Eurobank)
  • την Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic)
  • την Ευρωκλινική Αθηνών
  • την τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millenium Bank)
  • το στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων Interjet
  • την εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm
  • για το διάστημα 1998-2001 ήταν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης
  • το 33% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV και του ραδιοφωνικού Alpha (το υπόλοιπο 66% κατέχει ο όμιλος RTL)
  • τις κινηματογραφικές αίθουσές Village Roadshow Greece

Έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς άλλαξε το ασφαλιστικό τοπίο στην Ελλάδα. Έθεσε νέα στάνταρ στον τραπεζικό κλάδο, την τεχνολογία, την τέχνη, στα μέσα ενημέρωσης. Αγόραζε και πουλούσε χωρίς συναίσθημα αλλά με στρατηγική.

Εισήγαγε καινοτόμες και επιτυχημένες ιδέες στην οικονομία. Δημιούργησε μεγάλες  επιχειρήσεις,, πρόσφερε δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπων, έδωσε πολλά σε φιλανθρωπικό έργο.

Ξεκίνησε από χαμηλά κι έφθασε πολύ ψηλά.

Η τεράστια περιουσία του Δημήτρη Κοντομηνά διασκορπίστηκε.

Η καταπληκτική συλλογή από πίνακες ζωγραφικής πουλήθηκε σε μεγάλο family office έναντι 12 εκατ. ευρώ. Μια συλλογή με έργα Πικάσο, Λύτρα, Παρθένη, Βολανάκη και άλλους γνωστούς ζωγράφος, άλλαξε ιδιοκτήτη.

Όπως επίσης και η καταπληκτική συλλογή του από πανάκριβα, μοναδικά ρολόγια.

Όπως επίσης πουλήθηκαν όσο – όσο και τα 20 μοναδικά αυτοκίνητά του..

Το καυτό θέμα συζήτησης στην Ύδρα τον τελευταίο καιρό ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν  κάποιοι ξένοι επενδυτές για το καταπληκτικό κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά στην Πελοπόννησο, στο Μετόχι Αργολίδας, απέναντι από το νησί.

Πολλά σκάφη περνούσαν αργά-αργά μπροστά από το κτήμα για να το «μελετήσουν».

Είναι ένα μοναδικό ακίνητο με μια όμορφη βίλα 260 τμ με πολλούς βοηθητικούς χώρους, μέσα σε 300 στρέμματα ενώ  απέχει μόλις 20 λεπτά από την Ερμιόνη.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έχει φυτέψει εκεί πολλά δέντρα, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές ενώ υπάρχει και αμπελώνας που παράγει καλό κρασί.…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*