Μυρτώ Περάτη, Anytime Cyprus: ΙΝΤΕRAMERICAN και Anytime καινοτομούν στις μεθόδους εργασίας

Τη σημασία του ζητήματος της Ισότητας στον εργασιακό χώρο τόνισε σε round table που συμμετείχε η Μυρτώ Περάτη, Head of Anytime Cyprus, Anytime, στο 2ο συνέδριο Women in Digital. 

“Αισθάνομαι τυχερή γιατί στην εταιρεία μας από την έναρξη της λειτουργίας της δεν υπάρχει η πρακτική αποκλεισμού λόγω φύλου” είπε. Kληθείσα να περιγράψει τη δομή και τη λειτουργία της Anytime,σχολίασε:

“Νομίζω ότι τελικά το πιο σημαντικό είναι η κουλτούρα του οργανισμού και των ίδιων των ανθρώπων της βάζοντας μέσα το κομμάτι της συμπερίληψης και της ισότητας.

Η Αnytime ξεκινώντας το 2006 αρχικά, το 2016 στην Ελλάδα και το 2017 στην Κύπρο πάντα απαρτιζόταν από νέους ανθρώπους, ενώ το ‘ισοζύγιο’ ανδρών- γυναικών έτεινε πιο πολύ προς το γυναικείο φύλο”.

Για την πορεία της στην Anytime, η κα. Περάτη ανέφερε“ Δεν είχα την εμπειρία, σε όλες τις θέσεις που έχω τοποθετηθεί στον οργανισμό, να βιώσω πως έχω επιλεγεί μόνο και μόνο επειδή είμαι γυναίκα. Θεωρώ πως έγινε με βάση τα skills μου και ίσως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είδαν τα ανώτερα στελέχη της Anytime σε μενα”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κα Περάτη έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα παλαιότερα στερεότυπα και στο τι συμβαίνει σήμερα.

“Το πιο σημαντικό είναι να ξεχωρίσουμε πως ναι μεν οι γυναίκες έχουμε αναπτύξει κάποια χαρακτηριστικά στο χώρο εργασίας μας, εξαιτίας του πώς έχουμε ζήσει στην κοινωνία (ενσυναίσθηση, συνεργατικότητα, διπλωματία), όμως πρέπει να προσέξουμε να μην κλειστούμε σε στερεότυπα. Π.χ. Μια γυναίκα δεν πρέπει απαραίτητα να καταλάβει μια θέση γιατί αυτή η θέση ‘απαιτεί περισσότερη ενσυναίσθηση΄. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω κάτι σημαντικό, τον μετασχηματισμό στον οποίο έχει προβεί ο οργανισμός μας. Προς τέλος 2019 η ΙΝΤΕRΑΜΕRΙCΑΝ και η Anytime έχουν προχωρήσει σε έναν μεγάλο μετασχηματισμό – ψηφιακό αλλά και ως προς την δομή της εργασίας μας.”.

Η νέα μέθοδος εργασίας αφορά σύμφωνα με την κ. Περάτη multidisciplinary ομάδες με ανθρώπους που διαθετουν διαφορετικά skills και ένα συγκεκριμένο σκοπό.

“Aκολουθούμε μια μεθοδολογία που ονομάζεται ‘Agile’.  Με τον τρόπο που έχουν σχηματιστεί αυτές οι ομάδες, έγινε ξεκάθαρο ότι το κύριο ζήτημά μας είναι μέσα στην κάθε ομάδα να υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά backrounds και skills που στο παρελθόν ίσως η δουλειά τους να μην φαινόταν τόσο πολύ. Με τον τρόπο αυτό, θέσεις που θεωρούσαμε -σε έναν πιο παραδοσιακό κόσμο- ότι θα έπρεπε να έχουν πιο ‘αρσενικά χαρακτηριστικά’ τελικά καλύφθηκαν από γυναίκες”. 

Ο μετασχηματισμός αυτός δεν έγινε σύμφωνα με την κα Περάτη προκειμένου “πάση θυσία να ανεβάσουμε τα ποσοστά της συμπερίληψης, έγινε στην λογική της σωστής επιλογής, με γυναίκες που δεν περιμέναμε ότι θα ταιριάζανε τόσο πολύ σε κάποιες θέσεις – με βάση την παλιά λογική και τα στερεότυπα που υπήρχαν .

Μια ακόμη καινοτομία που υιοθέτησε η Anytime, είναι η Τηλεργασία. Αυτό που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν πως οι γυναίκες πήραν περισσότερη αξία με αυτόν τον τρόπο δουλειάς. Στο πλαίσιο της οικογένειας, κατάφεραν πλέον να συνδυάσουν τις άλλες ευθύνες που έχουν, με τη δουλειά τους. Αποφασίσαμε έτσι να υιοθετήσουμ ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας ωστε να εκμεταλλευθούμε τα θετικά σημεία που μας δίνει αυτή η δυνατότητα” είπε η Head of Anytime Cyprus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*