Ο ενιαίος Δείκτης Υγείας, το αυξημένο κόστος και τα αιτήματα των ασφαλιστών

Πέρασε αρκετό διάστημα από τη σχετική τροπολογία. Κάποιοι θα πουν στο ενδιάμεσο (από τα τέλη του 2020 ως σήμερα) υπήρχαν πολλές προκλήσεις και προτεραιότητες λόγω πανδημίας. Το προηγούμενο μήνα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το σχετικό προεδρικό διάταγμα με το οποίο αποτυπώνονται οι παράγοντες και οι δείκτες από τους οποίους εξαρτάται η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλούς ασφαλισμένους οι οποίοι βλέπουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Στόχος πλέον είναι να υπάρχουν στοιχεία και δείκτες που είναι σαφείς, αντικεμενικοί, προσβάσιμοι ευρύτερα και επαληθεύσιμοι από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Πρακτικά όλες οι ανώνυμες ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα, τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα σε τρίτη χώρα, εκτός της ΕΕ, καθώς και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα σε κράτος-μέλος της ΕΕ υπό καθεστώς εγκατάστασης, μέσω υποκαταστήματος, ή υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών με εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια (ΕΠΥ), εφόσον αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΔΥ.

Ειδικότερα, τα στοιχεία και οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΔΥ είναι: 

-Το χρονικό σημείο αναφοράς, δηλαδή η ημερομηνία κατά την οποία τα δεδομένα των περ. β’ έως ζ’ είχαν τις συγκεκριμένες τιμές.

-H ηλικία των ασφαλισμένων και των αποζημιούμενων.

-Οι ημερομηνίες ισχύος των αντίστοιχων ασφαλίσεων.

-Οι ημερομηνίες αναγγελίας των περιστατικών για τα οποία καταβλήθηκε αποζημίωση. (ε) Τα όρια κάλυψης που προβλέπονται από τα προγράμματα ασφάλισης, όπως και τα ποσά ενδεχόμενης συμμετοχής του ασφαλισμένου στο συνολικό κόστος.

-Τα συνολικά ποσά που καταβλήθηκαν από την συνεισφέρουσα εταιρία για κάθε περίπτωση αποζημίωσης.

-Τα ποσά που οφείλονται αλλά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί (εκκρεμείς αποζημιώσεις) για κάθε περίπτωση αποζημίωσης.

Κατά την κρίση των ασφαλιστικών

Γενικότερα, για το αυξημένο κόστος για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων ο ασφαλιστικός κλάδος εστιάζει στους εξής λόγους:

-Η διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας και της ρομποτικής στις ιατρικές υπηρεσίες, που απαιτούν υψηλό κόστος επενδύσεων από τα νοσηλευτήρια της χώρας, αυξάνοντας έτσι το κόστος.

-Η ένταση και η συχνότητα δύσκολων βαριών ασθενειών, που επίσης αυξάνουν το κόστος νοσηλείας.

-Η προσπάθεια για συνεχή αύξηση της κερδοφορίας από μεριάς κλινικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων γεγονός που μετακυλύει το τελικό κόστος

Πάγια αιτήματα

Από την άλλη πλευρά, στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου έχουν μιλήσει αρκετές φορές για την ανάγκη διορθώσεων στη φορολόγηση. Για την άρση αποφάσεων που λήφθηκαν τη περίοδο της οικονομικής κρίσης όπως το ΦΠΑ στην Υγεία και το φόρο ασφαλίστρων κατά 15%. Δυο παράγοντες που αυξάνουν το κόστος στον ασφαλισμένο κατά 40% περίπου.

Από την άλλη πλευρά, θα αποτελέσει η τρέχουσα κρίση (πανδημία, επιβάρυνση στο Ε.Σ.Υ) εφαλτήριο για δομικές αλλαγές προς ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας ή το θέμα των ΣΔΙΤ επανέρχεται απλά επικοινωνιακά;

Ειδικότερα, όπως έχουν επισημάνει αρκετές φορές στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς – και όχι μόνο, η ανάπτυξη συνεργείων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να δημιουργήσει υπεραξίες και θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα:

-Νέα ασφαλιστικά προγράμματα Υγείας Ασφαλιστικά με μειωμένα ασφάλιστρα για πολίτες που θα ήθελαν καλύψεις από το ΕΣΥ.

-Να υπάρξει μείωση στα τιμολόγια ιδιωτικών κλινικών καθώς θα αυξηθούν οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν δημόσια θεραπευτήρια.

-Να υπάρξουν έξτρα έσοδα για το δημόσιο ταμείο, με την εκμετάλλευση υποδομών για την κάλυψη ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

-Να διευρυνθεί η ασφαλιστική συνείδηση και το αποτύπωμα του κλάδο στην κοινωνία.

Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*