Τ. Χατζηθεοδοσίου, GEFA21: Η Aσφάλιση Πιστώσεων σημαντικό εργαλείο για τις εξαγωγές-Αρωγός το cyber insurance

Μια περιγραφή της Aσφάλισης Πιστώσεων και της δραστηριοποίησης στον κλάδο έκανε στην εναρκτήρια παρέμβασή στο 2ο πάνελ των GEFA21 o Γενικός Διευθυντής της MEGA BROKERS Τάσος Χατζηθεοδοσίου.

“H ασφάλιση πιστώσεων είναι ένα εργαλείο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ξέρουμε ότι η αγορά στην Ελλάδα είναι μικρή. Στο εξωτερικό έχουμε να κάνουμε συναλλαγές με πολύ κόσμο, που δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για την επιχείρησή τους. Αυτό που κάνει σε πρώτο στάδιο η MEGA BROKERS είναι να πληροφορήσει τις εταιρείες επί της ασφάλισης πιστώσεων. Γίνεται αξιολόγηση όλων των εταιρειών του κλάδου που δραστηριοποιούνται. Η εταιρεία έτσι ξέρει πού να δώσει πίστωση και που να την αποφύγει. Εάν ένας πελάτης δεν πληρώσει, η ασφαλιστική θα καλύψει και τα νομικά έξοδα. Η ασφάλιση πιστώσεων μπορεί να οφελήσει και εμπορικά. Όταν πωλούμε με πίστωση θα μπορούμε και να διαπραγματευθούμε ένα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από ό,τι αν πληρώναμε μετρητοίς”.

Επισήμανε δε πως για τις εξαγωγές, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συγκεκριμένη κουλτούρα αλλά και μια συγκεκριμένη επιχειρηματική οργάνωση. “Η επιχείρηση πρέπει να χτίσει μακροχρόνιες σχέσεις και μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνων για να είναι ανθεκτική στον χρόνο. “Ας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι αυτό της ανάκλησης προιόντων ειδικά σε χώρες με υψηλά πρότυπα. Εκεί η εταιρεία οφείλει να μαζέψει τα προιόντα της, να παράξει νέα και να τα ξαναστείλει. Απώλεια κερδών μπορεί να υπάρξει όχι μόνο μετά από μια καταστροφή, όπως πχ η φωτιά  σε ένα εργοστάσιο, αλλά και σε μια ανάκληση προιόντος αλλά και έπειτα από μια κυβερνοεπίθεση”.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ελέγξουν τα συμβόλαιά τους, πρέπει να περιέχουν τον όρο της απώλειας κερδών.

Αναφερόμενος επιμέρους στο cyber crime ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε πως πολλές εταιρείες στα Lloyd’s του Λονδίνου έχουν πάψει να παρέχουν cyber insurance γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν τόσο ογκώδη ποσά.

“Πρέπει να έχουμε δύο πράγματα υπόψη όταν μιλάμε για cyber κινδύνους: Πρώτον ότι ο κίνδυνος cyber είναι ένας επιχειρηματικός κίνδυνος, όχι ΙΤ. Όταν δέχεται μια cyber επίθεση, η επιχείρηση δεν μπορεί να δουλέψει. Είναι θέμα business continuity. Δεύτερον, είναι απαραίτητο το προσωπικό να εκπαιδεύεται και να έχει ένα ΙΤ awareness. Αυτό διότι είναι πολύ εύκολο με ένα email να εγκατασταθεί ένα malware. Τότε οι hackers είτε παρακολουθούν τον υπολογιστή και προβαίνουν σε κλοπές μέσω e-banking, είτε κλειδώνουν το σύστημα και ζητούν λίτρα με δύσκολους όρους, όπως καταβολή 500000 ευρώ σε bitcoins”.

O κ. Χατζηθεοδοσίου κάλεσε τις επιχειρήσεις να εξετάσουν τα συμβόλαια cyber insurance να έχουν μια βασική εκπαίδευση στα θέματα ασφάλειας .

“Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι και εμπορικό” διαπίστωσε. Ως προς το ζήτημα αυτό η cyber ασφάλιση καλύπτει την αποκατάσταση της φήμης μιας εταιρείας, αν πχ κλαπούν προσωπικά δεδομένα πελατών, τα δικαστικά έσοδα αλλά και το incident response.

Για τη MEGA BROKERS είπε πως διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των εξαγωγών, διαθέτοντας ένα πελατολόγιο 4.000 επιχειρήσεων εξαγωγών και 250.000 έχοντας retail πελάτες. “Καταγράφουμε εμείς τους όρους που πρέπει να έχει το συμβόλαιο ανάλογα με τον πελάτη και παρά το μέγεθος της εταιρείας μας, εξυπηρετούμε καθένα σαν να ήταν ο μοναδικός πελάτης που έχουμε”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*