Munich Re και Zurich Insurance σταμάτησαν την ασφάλιση του Nord Stream 2

Δεν θα ασφαλίζει πλέον η Munich Re τον αγωγό Nord Stream 2, μια εξέλιξη απόρροια της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, της έντονης γεωπολιτικής διαμάχης και εν μέσω του φόβου για κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με κυρώσεις κατά ευρωπαϊκών εταιρειών που υποστηρίζουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου 11 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα αποχώρησε και η Zurich Insurance, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο Nord Stream 2 αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Munich Re, αλλά είπε ότι εναπόκειται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες από κυρώσεις που «περιέγραψαν ως αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και παρέμβαση στην κυριαρχία της ενεργειακής πολιτικής».

Ούτε όμως και η Munich Re σχολίασε σχετικά.

O Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Ο νέος αγωγός περνά δίπλα από τον ήδη ολοκληρωμένο Nord Stream και θα διπλασιάσει την ποσότητα αερίου που θα μεταφέρει μέσω της Βαλτικής, στα 110 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Πρόθεση είναι ο αγωγός να παρέχει στην Ευρώπη επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου και να δίνει στη Ρωσία πιο άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου. Ωστόσο, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας – Δύσης φτάνει στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες, πολλοί είναι σκεπτικοί για την αμιγώς οικονομική διάσταση του πρότζεκτ.

Ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, ενώ η σχετική καθυστέρηση οφείλεται λόγω δυσκολιών στα ύδατα στην Δανία. Στόχος της Gazprom, της Ρωσίας και των δυτικών εταίρων ήταν φέτος η ολοκλήρωση του project.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*