Ασφάλιση: Μονόδρομος οι συμπράξεις – αιτήματα της αγοράς για το ΦΠΑ στην Υγεία

Αρκετά έχουν ειπωθεί περί δυσκολιών, προβλημάτων και στρεβλώσεων που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά. Στις μέρες μας στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα φυσικών καταστροφών, οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας και οι διορθωτικές κινήσεις που προτείνει και αποζητά η ιδιωτική ασφάλιση επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Στο πρόσφατο Συνέδριο για την Επαγγελματική Ασφάλιση αναδείχθηκαν όλα εκείνα που απασχολούν τον 2ο πυλώνα, οι προοπτικές και τα τελευταία δεδομένα. Αναδείχθηκε επίσης όμως σε όλους τους τόνους η ανάγκη σύνθεσης και σύμπραξης σε κρίσιμους τομείς, στους οποίους λόγο έχουν όλοι οι πυλώνες ασφάλισης, ενώ από την πλευρά της η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά.

Εστιάζοντας στον τομέα της Υγείας, ο πρόεδρος Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Νικόλαος Χαλκιόπουλος υπενθύμισε την κατάσταση που επικρατεί με τον ΦΠΑ και την ανάγκη αλλαγών.

“Θα πρέπει να υπάρξει άρση των μέτρων του 2012 που ενεργοποιήθηκαν υπέρ των ταμειακών απαιτήσεων της χώρας. Πλέον δεν υπάρχει λόγος ώστε να υφίσταται ΦΠΑ στην Υγεία, ούτε κάποιος λόγος για φόρο ασφαλίστρων 15%. Πρόκειται για δύο φόρους περίπου στο 39% που μετακυλίονται εντέλει στον καταναλωτή“, σημείωσε.

Σχολίασε επίσης πως η σύμπραξη και των τριών πυλώνων ασφάλισης είναι μονόδρομος για τη βέλτιστη λειτουργία των παροχών, καθώς κάθε φορέας έχει τα δυνατά χαρακτηριστικά του και παρακάμπτωντας αγκυλώσεις του παρελθόντος “θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά”.

Υπογράμμισε πάντως πως δεν λειτούργησαν τα περίφημα ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας

“Το δημόσιο μπορεί να έρχεται σε συμφωνίες με ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε οι ασφαλισμένοι να κάνουν χρήση των υποδομών σε όλη την Ελλάδα συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στο κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων. Τα ΤΕΑ μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας μέσω των ασφαλιστικών μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους”, τόνισε

“Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα του φόρου των ασφαλίστρων επί των αντασφαλίστρων”, διευκρίνισε.

Συντάξεις

Την ίδια ώρα, μιλώντας για την συνταξιοδοτική αποτεμίευση σε επίπεδο ΤΕΑ, ο ίδιος πρόκρινε την δημιουργία λίγων και ισχυρών Ταμείων, μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος υψηλού λειτουργικού κόστους (αν είναι ένα ταμείο μικρό – μέλη, ενεργητικό), υπογραμμίζοντας από την άλλη πλευρά πως οι διαχειριστές των Επαγγελματικών Ταμείων είναι άριστοι προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Σημείωσε δε πως η η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη από το Κράτος (380 ευρώ) πρέπει να αναπροσαρμοστεί, ειδικά για όσους που δεν έχουν κομμάτι σύνταξης ανταποδοτικού χαρακτήρα λόγω των συνθηκών εργασίας που αντιμετώπισαν στα χρόνια εργασίας τους

“Η ελάχιστη συνταξιοδοτική παροχή αντικατοπτρίζει ένα Κράτους Δικαίου – είναι πολιτισμός”, όπως είπε.

Χρ. Νούνης, ocin22: Κομβική η συγκυρία για τα ΤΕΑ

Το Τ.Ε.Κ.Α., η νέα αρχή του Ασφαλιστικού Συστήματος

Π. Τσακλόγλου στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ενισχύουμε τις εποπτικές αρχές, θωρακίζουμε με μεταρρυθμίσεις τον κλάδο

για ιδιωτική ασφάλιση – συμπράξεις

“Η ιδιωτική ασφάλιση γνωρίζει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα διότι αποτελεί βασική αρχή της λειτουργίας της και υπό το πρίσμα του αυστηρού εποπτικού πλαισίου Solvency II, παρέχοντας εγγυήσεις, αλλά δεσμεύοντας σημαντικά κεφάλαια από τους Μετόχους της. Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αναλάβει το σύνολο του κεφαλαιοποιητικού μέρους και των 3 πυλώνων παρέχοντας υπεραξία στην ασφάλιση με χαμηλό λειτουργικό κόστος και όφελος υπέρ των ασφαλισμένων Το ζητούμενο στην Ασφάλιση είναι η σύμπραξη που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπή συνταξιοδοτικό βίο. Η σύνταξη δεν προσθέτει δυνάμεις αλλά τις πολλαπλασιάζει”, τόνισε.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*