Eurolife blog: Θωρακίζοντας τη σύνταξη ενάντια στον πληθωρισμό

Όσο περνούν τα χρόνια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι θα έχεις μια άνετη ζωή ειδικά στην τρίτη ηλικία. Όμως η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική και η σύνταξη δεν μπορεί πάντα να εξασφαλίσει το βιοτικό επίπεδο που μπορεί να έχεις συνηθίσει.

Μάλιστα, οι συντάξεις αποτελούν μείζον ζήτημα για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής (και άρα η διάρκεια ζωής των συνταξιούχων) και παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που βγαίνουν στη σύνταξη καθώς η γενιά της δημογραφικης εκρηξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (οι λεγόμενοι baby boomers) έχουν ξεπεράσει τα 65 έτη σε ηλικία.

Ενδεικτικά, ενώ το 2000 το ποσοστό του πληθυσμού που ήταν άνω των 65 ετών στην Ελλάδα βρισκόταν στο 16,4%, το 2020 είχε ανέβει στο 22,2%, ενώ το 2040 αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και να φτάσει το 32%.

Στον αντίποδα, λόγω υπογεννητικότητας, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία θα μειώνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες, ενώ οι απολαβές τους μένουν σταθερές και το κόστος ζωής ανεβαίνει.

plithismos-ano-ton-65-eurolife-ffh

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και πριν την οικονομική κρίση, οι συντάξεις ήταν αρκετά ελκυστικές, και ως προς το ύψος τους αλλά και ως προς τα κριτήρια με τα οποία δίνονταν. Για παράδειγμα, κάποιες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι γυναίκες με ανήλικο παιδί, μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη από την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Όσον αφορά το ύψος της σύνταξης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2008, οι Έλληνες απολάμβαναν το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης στον αναπτυγμένο κόσμο. Επιπλέον, μια μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων λάμβαναν και ένα εφάπαξ ποσό με την συνταξιοδότηση, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκετό για την αγορά μιας κατοικίας.

Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, όπου έγιναν σημαντικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι περικοπές των μισθών ήταν μεγαλύτερες από εκείνες των συντάξεων, ενώ από τις συντάξεις μειώθηκαν περισσότερο οι υψηλές και όχι οι μεσαίες και χαμηλές. Σύμφωνα με τη “Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων” του Υπουργείου Εργασίας, τίθεται θέμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού εφόσον το επίπεδο των μισθών είναι χαμηλότερο από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Πρόσβαση στη σύνταξη για τις επόμενες γενιές

Σήμερα, όλα αυτά φαντάζουν σαν ένα μακρινό όνειρο για τους εκπροσώπους της Generation X (41-55 ετών), ενώ οι millennials(26-40 ετών) έχουν αποδεχτεί πως είτε δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη, είτε η σύνταξη που θα πάρουν από τον δημόσιο φορέα ασφάλισης δεν θα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες τους.

Στα παραπάνω ζητήματα βιωσιμότητας έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Παρότι φαινόταν ότι το πρόβλημα θα ήταν παροδικό λόγω της πανδημίας, οι αυξήσεις είναι έντονες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε φτάσει το 6,2%, ενώ στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός έσπασε ρεκορ εικοσαετίας φτάνοντας στο 4,9%. Στη χώρα μας, τον περασμένο Ιανουάριο ο πληθωρισμός έφτασε το 6,2%, καταρρίπτοντας ρεκόρ 25ετίας. 

Eurolife_ffh_Infographic_plithorismos

Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, από την αρχή του ευρώ ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός έως και αρνητικός κατά τη διάρκεια της κρίσης. Άρα οι μισθοί δεν είχαν μεγάλη διαφοροποίηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όμως η αύξηση του πληθωρισμού δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές των προϊόντων αλλά και την αξία των χρημάτων και των αποταμιεύσεων.

Για παράδειγμα, αν ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3%, μπορούμε να δούμε τι επιπτώσεις έχει αυτό σε ένα χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ με την πάροδο των χρόνων, με βάση το παρακάτω γράφημα.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*