Επαγγελματική Ασφάλιση: Σε τροχιά αναπτυξιακού άλματος με επίκεντρο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) τέθηκε σε λειτουργία από 1ηςΙανουαρίου του 2022, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά στη χώρα μας το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας και νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών που θα το επιλέξουν.

Η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των νέων προς τον 1ο Πυλώνα του  ασφαλιστικού συστήματος, με τη δημιουργία προσωπικών ατομικών λογαριασμών και την επένδυση μέσω ενός βασικού συνταξιοδοτικού-επενδυτικού προϊόντος (default) με δομή και χαρακτηριστικά του κύκλου ζωής ενός τυπικού εργαζομένου.

Στο πλαίσιο του 3ουΣυνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης που αρχίζει τις εργασίες του την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου με γενικό τίτλο: “Επαγγελματική Ασφάλιση: Σε τροχιά αναπτυξιακού άλματος με επίκεντρο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις”, μέσα από τις στοχευμένες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθεί μια ολιστική η ανάλυση της τελευταίας κυβερνητικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην δημόσια επικουρική ασφάλιση του 1ου Πυλώνα με τη δημιουργία και λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και την ανάδειξη της κατ΄ουσίαν κεφαλαιοποιητικής 20ετούς άκρως αποτελεσματικής λειτουργίας των επενδυτικών εταιρειών ΑΕΔΑΚ Α.Ο. και ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ του Ε.Φ.Κ.Α. προς όφελος των ασφαλισμένων του. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στην νέα Αρχή Ελέγχου του Ασφαλιστικού Συστήματος που επεξεργάζεται προς θεσμοθέτηση το Υπουργείο Εργασίας για την εποπτεία του Τ.Ε.Κ.Α. και των επαγγελματικών ταμείων και θα συζητηθούν οι παράπλευρες μακροχρόνιες ωφέλειες στην επαγγελματική ασφάλιση (2ο Πυλώνα) που αναμένεται να προκύψουν από την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1ου Πυλώνα.

Η συζήτηση θα γίνει στο 4ο πάνελ, το πρωί της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, στο οποίο συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Βασίλης Αγγελόπουλος, Συντάκτης Εργατικού Ρεπορτάζ στην Ναυτεμπορική και θα συμμετέχουν οι δρ Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μιχαήλ Ανθρωπέλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ελευθέριος Κρητικός, Υποδιοικητής e-EΦΚΑ, Πρόεδρος ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ και Αντιπρόεδρος ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γιώργος Στρατόπουλος, μέλος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Τ.Ε.Κ.Α. και Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Θεμιστοκλής Χαντζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Το 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin22) διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, και απευθύνεται σε ανθρώπους της αγοράς, εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων/εργοδοτών), εκπροσώπους εποπτικών φορέων, asset managers, αναλογιστές, ορκωτούς λογιστές, εσωτερικούς ελεγκτές και λοιπούς εμπειρογνώμονες, με στόχο μια ολιστική προσέγγιση της δράσης και της φιλοσοφίας λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Θα διεξαχθεί την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 και οι εργασίες του, που αρχίζουν στις 09:00 το πρωί της Τρίτης, θα μεταδίδονται ψηφιακά όλο το διήμερο μέσα από το LiveOn Expo Complex, το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό κέντρο της LiveOn, της πρώτης all-in-one ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου εδώ

Για την παρακολούθηση του μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*