Με την κλαδική μελέτη του Ι.Ο.Β.Ε. ανοίγει η συζήτηση στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Με την παρουσίαση και τον σχολιασμό των ευρημάτων της κλαδικής μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. από το Ι.Ο.Β.Ε. θα αρχίσει η συζήτηση στο πρώτο πάνελ του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο με τίτλο: “Επαγγελματική Ασφάλιση: Σε τροχιά αναπτυξιακού άλματος με επίκεντρο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις”, αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα της επόμενης εβδομάδας. 

Η μελέτη καταγράφει και αναδεικνύει την 20ετή διαδρομή, τις προοπτικές και προκλήσεις του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στη Ελλάδα, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα ως προς την θετική μακροοικονομική επίδραση που μπορεί να προσδώσει στην ελληνική οικονομία η ανάπτυξη του 2ουΠυλώνα Ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων.Αρχικά, ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης, παρά τη συστηματική ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει μεγάλα περιθώρια εξάπλωσης, καθώς παραμένει πολύ λιγότερο διαδεδομένoς από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσα από την επαγγελματική ασφάλιση θα οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικής υποδομής της οικονομίας, σε αύξηση της παραγωγικότητας και του ΑΕΠ. Ενδεικτικά, υπό προϋποθέσεις δημιουργείται προοπτική για νέα κεφαλαιακά αποθέματα που μπορεί να ξεπεράσουν τα €20 δισεκ. μακροχρόνια, σε πραγματικούς σημερινούς όρους. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ μπορεί να είναι υψηλότερο κατά μέσο όρο κατά περίπου €1 δισεκ. ετησίως σε βάθος 40ετίας, σε πραγματικούς σημερινούς όρους.

Για την βιώσιμη ανάπτυξη του θεσμού, προτείνονται μέτρα πολιτικής σε τέσσερεις βασικούς άξονες: (α) στην κατεύθυνση της ενοποίησης, ενίσχυσης των φορέων εποπτείας και απλοποίησης των διαδικασιών δανειοδότησης των ΤΕΑ, (β) παρεμβάσεις σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΑ, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών ταμείων, (γ) οικονομικά κίνητρα σε ασφαλισμένους και εργοδότες, με σταθερό και διαφανές φορολογικό πλαίσιο – ενδεικτικά, σε αντιστοιχία με τις διεθνείς πρακτικές, προτείνεται να διατηρηθούν σημαντικά φορολογικά κίνητρα ως προς τις εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά σε συνδυασμό με την εφαρμογή καθολικών ορίων, (δ) ευρύτερες παρεμβάσεις για την τόνωση της συμπληρωματικότητας και της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Στο πάνελ που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Νίκος Φιλιππίδης, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αλλά και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας & Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Γατόπουλος, επικεφαλής Τμήματος Διεθνών Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο ΙΟΒΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου & Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και Χαράλαμπος Φύτρος, FHAS, CFA, PhD, Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. και Αναλογιστής & Χρημ/κός Αναλυτής στο ΤΕΑ Johnson & Johnson.

Το 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin22) διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, και απευθύνεται σε ανθρώπους της αγοράς, εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων/εργοδοτών), εκπροσώπους εποπτικών φορέων, asset managers, αναλογιστές, ορκωτούς λογιστές, εσωτερικούς ελεγκτές και λοιπούς εμπειρογνώμονες, με στόχο μια ολιστική προσέγγιση της δράσης και της φιλοσοφίας λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Θα διεξαχθεί την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 και οι εργασίες του, που αρχίζουν στις 09:00 το πρωί της Τρίτης, θα μεταδίδονται ψηφιακά όλο το διήμερο μέσα από το LiveOn Expo Complex, το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό κέντρο της LiveOn, της πρώτης all-in-one ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων. 

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου εδώ.

Για την παρακολούθηση του μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*