COVID-19 : Ποιες είναι οι συνέπειες στο νευρικό σύστημα

Η υποσμία, η ανοσμία και η  αγευσία αποτελούν ήπιες sυνέπειες της εισβολής του SARS-CoV-2 στο νευρικό σύστημα.Υπό έρευνα είναι ο μηχανισμός των σοβαρών νευρολογικών επιπλοκών και ποιες νευρολογικές διαταραχές οφείλονται μόνο στην επίδραση του κορωνοϊού στον οργανισμό.

Το «τσουνάμι» της βαριάς λοίμωξης covid-19 μπορεί να επιφέρει  έντονη φλεγμονώδη αντίδραση με «καταιγίδα κυτταροκινών», διαταραχές πηκτικότητας και πολυοργανική ανεπάρκεια, αλλά και να επηρεάσει ακόμη και τον εγκέφαλο, όπως εξηγεί  ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης, Διευθυντής-Υπεύθυνος Τμήματος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο Metropolitan Hospital, καθηγητής Νευρολογίας Νευροανοσολογίας στο ΕΚΠΑ.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι δύο κορονωϊοί, MERS-CoV και SARS-CoV μπορούν ναεισβάλλουν στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν ποικίλα νευρολογικά προβλήματατόσο στο κεντρικό (ΚΝΣ) όσο και στο περιφερικό (ΠΝΣ) σύστημα. Ο SARS-CoV-2 μέσω της ακίδας του, της γλυκοπρωτεΐνης S συνδέεται στον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Το ένζυμο ACE2ανιχνεύεται σε πολλά όργανα και συστήματα του σώματος: στη μύτη, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το ήπαρ, τα αιμοφόρα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αγγεία του εγκεφάλου (αλλά όχι στον εγκέφαλο). Σε αυτό το στάδιο της προσβολής οι ασθενείς παρουσιάζουν αναστρέψιμες υποσμία, ανοσμία και αγευσία.
Μετά τη δέσμευση του ACE2 πρώτα στα αναπνευστικά επιθηλιακά κύτταρα και στη συνέχεια στα επιθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, ο ιός πυροδοτεί μια «καταιγίδα κυτοκινών». Πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση στα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1, της ιντερλευκίνης-6 και του παράγοντα νέκρωσης όγκου. Τα υψηλά επίπεδα αυτών των κυτοκινών αυξάνουν την αγγειακή διαπερατότητα, το οίδημα και προκαλούν εκτεταμένες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και υπερπηκτικότητα του αίματος με αποτέλεσμα μικρούς και μεγάλους θρόμβους αίματος. Αυτός ο συνδυασμός εκτεταμένης φλεγμονής, αγγειακών βλαβών και υπερπηκτικότητας οδηγεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας(ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με πολλαπλά νευρολογικά επακόλουθα.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*