Eurolife FFH: Μια αφορμή να επανεξετάσουν τα ζευγάρια την ασφαλιστική τους κάλυψη

Στην καρδιά του χειμώνα, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έρχεται να γεμίσει με κόκκινο, καρδιές αλλά και προσδοκίες, μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η μέρα αυτή αποτελεί μία καλή αφορμή για μία πρόταση γάμου ή συμβίωσης και τα όνειρα για ένα κοινό μέλλον παίρνουν πλέον σάρκα και οστά.

Η επόμενη ημέρα όμως είναι διαφορετική και η πραγματικότητα έρχεται να δείξει το μη-ρομαντικό της πρόσωπο: οι υποχρεώσεις είναι πολλές, η αβεβαιότητα μεγάλη και η διαχείριση του κοινού μέλλοντος είναι σίγουρα κάτι που κανένα ζευγάρι δεν πρέπει να αφήσει στην τύχη του.

Συνήθως, τα οικονομικά είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν είναι τυχαίο ότι στην εποχή της κρίσης τα διαζύγια παρουσίασαν αύξηση με 1 στους 3 γάμους να οδηγούνται σε χωρισμό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα χρήματα αποτελούν το πιο λεπτό ζήτημα ανάμεσα στους συντρόφους. Η ανοιχτή επικοινωνία, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η σωστή διαχείριση είναι μερικούς από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν τη σχέση να αντέξει στον χρόνο.

6 βασικά tips που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε σωστά την κοινή σας ζωή:

Ειλικρίνεια

Μια καλή αρχή είναι να μάθετε ο ένας την οικονομική κατάσταση του άλλου. Μην αποκρύψετε πληροφορίες που αφορούν στα προσωπικά σας οικονομικά όπως η αποταμίευση, τα χρέη ή τα δάνεια που ίσως έχετε. Είναι ο μοναδικός τρόπος να έχετε σαφή εικόνα για τα οικονομικά σας ως ζευγάρι, αλλά και για τους στόχους που θέλετε να πετύχετε. Υποστήριξε το ταίρι σου σε περίπτωση απώλειας της εργασίας ή ζήτα ανοιχτά εσύ υποστήριξη αν η ανεργία απρόβλεπτα προκύψει στη ζωή σου.

Κοινό budget

Μία λίστα με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σας είναι απαραίτητη για να δημιουργήσετε από κοινού έναν προϋπολογισμό χρημάτων. Έτσι θα γνωρίζετε τι χρειάζεστε κάθε μήνα για να καλύψετε τα κοινά μηνιαία έξοδα (ΔΕΚΟ, σούπερ μάρκετ, κτλ) καθώς και τα προσωπικά έξοδα που έχει ο καθένας. Παράλληλα θα μπορέσετε να ορίσετε ένα ποσό που  θα μπορείτε να αποταμιεύετε κάθε μήνα είτε για να επιτύχετε τους στόχους σας, είτε για να καλύψετε απρόβλεπτα γεγονότα.

Πλάνο πληρωμών

Έχοντας προϋπολογίσει μαζί ένα ποσό για τα έξοδά σας πρέπει να αποφασίσετε μαζί πως θα γίνονται οι πληρωμές. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη δημιουργία πλάνου πληρωμών όπως:

  • Κεντρικοποιημένα: Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να ενώσουν τα έσοδά τους δημιουργώντας μία κεντρική πηγή πληρωμής κοινών και ατομικών εξόδων.
  • Διαίρει και… μάζευε: Κάποια ζευγάρια διατηρούν ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς και καταθέτουν το απαραίτητο ποσό σε έναν τρίτο κοινό λογαριασμό απ’ όπου πληρώνονται τα έξοδα του σπιτιού.
  • Ένας πληρώνει, ένας αποταμιεύει: Υπάρχουν και τα ζευγάρια που επιλέγουν είτε ο ένας να πληρώνει τα πάντα και ο άλλος να αποταμιεύει, είτε να συνεισφέρει ο καθένας ανάλογα με το εισόδημά του. Τον τρόπο θα τον επιλέξετε μαζί πάντοτε ανάλογα με το τι ταιριάζει και στους δύο καλύτερα.

Ο CFO του σπιτιού

Αφού έχετε ορίσει από κοινού πόσα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρώνονται κάθε μήνα, που και με ποιον τρόπο, θα πρέπει κάποιος να έχει τον έλεγχο όλων αυτών κανονίζοντας και τις πληρωμές. Επειδή δεν έχουν όλοι την ίδια ευκολία με τα οικονομικά, αποφασίστε μαζί ποιος θα είναι ο «υπεύθυνος οικονομικών» (Chief Finance Officer) του σπιτιού που θα διαχειρίζεται το budget και τις πληρωμές ώστε να μην αφήνεται τίποτα στην τύχη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να έχετε και καλύτερο έλεγχο των έκτακτων εξόδων.

Προστασία από τους κινδύνους

Ένα καλό πλάνο μπορεί να ανατραπεί όταν απρόοπτα παρουσιαστούν. Όταν είσαι μόνος η διαχείριση των απροόπτων είναι ευκολότερη. Όταν συμβιώνεις και κυρίως όταν έχεις μέλη που εξαρτώνται από εσένα, η ανάγκη για ασφάλεια μεγαλώνει.

Ένα ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας  εκτός από ασφάλεια εξοικονομεί και πόρους από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε περιπτώσεις προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και αντιμετώπισης εκτατών περιστατικών.

Τέλος, αν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, όπως για παράδειγμα παιδιά, καλό είναι να εντάξετε στο οικογενειακό σας χρηματοοικονομικό πλάνο ένα πρόγραμμα ασφάλιση ζωής ώστε να εξασφαλισθούν οι οικονομικές ανάγκες τους,  σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί σε εσένα ή τον σύντροφό σου.

Αποταμίευση

Μέρος κάθε χρητατοοικονομικού πλάνου είναι η αποταμίευση. Δηλαδή η εξοικονόμηση χρημάτων σε συχνή βάση (πχ. μηνιαία) ώστε να εξυπηρετηθούν διάφοροι σκοποί, βραχυπρόθεσμοι (πχ ταξίδι) ή μακροπρόθεσμοι (πχ σπουδές παιδιών, συμπλήρωμα σύνταξης κτλ).  Ένας τρόπος να αποταμιεύσεις χρήματα είναι βάζοντας στην άκρη κάθε μήνα ένα ποσό, σε κάποιον αποταμιευτικό λογαριασμό. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό, το ποσό που θες να αποταμιεύσεις δεν είναι ανασφαλές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμο στόχο, καθώς μπορείς ανά πάσα στιγμή να έχεις πρόσβαση σε αυτό και να το καταναλώσεις σε μία στιγμή αδυναμίας όπου μπορεί να μην υπάρχει στην ουσία κάποια κρίσιμη ανάγκη να καλυφθεί.

Ένα ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα κεφάλαιο με το μέλλον και να δεις απόδοση στα χρήματά σου σε βάθος χρόνου.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα επενδυτικού τύπου, γνωστά και ως Unit Linked*, μπορούν να σου προσφέρουν μια λύση που συνδυάζει επένδυση και ασφάλιση. Τα προγράμματα αυτά είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφαλαία και προσφέρουν μακροπρόθεσμη σταδιακή επένδυση μέσω ενός οργανωμένου συστήματος τακτικών πληρωμών. Το θετικό είναι ότι αυτά τα προγράμματα είναι ευέλικτα, ενώ παρέχουν ταυτόχρονα προστασία στην οικογένειά σου καθώς συνοδεύονται από ασφάλιση ζωής.

Τα προγράμματα Unit Linked αποτελούν μια καλή επιλογή που μπορεί να σου εξασφαλίσει καλή απόδοση των χρημάτων σου αλλά και ασφαλιστικά οφέλη σε βάθος χρόνου. Όποιος κι αν είναι ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σου στόχος, η αγορά ενός σπιτιού, η ενίσχυση της σύνταξης, ή η στήριξη των παιδιών σου, με τη συστηματική επένδυση των προγραμμάτων Unit Linked θα μπορέσεις να τον πετύχεις.

 

Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται βουνό, δεν έχεις παρά να απευθυνθείς σε έναν ασφαλιστικό σύμβουλο ο οποίος μπορεί να λύσει κάθε σου απορία και να σου προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Το σίγουρο είναι ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, συνεπώς εάν θέλεις η σχέση σου να μην αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, πρέπει να κάνεις από την αρχή σωστό προγραμματισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*