Allianz – Ευρωπαϊκή Πίστη: Πατάει κορυφή στις Γενικές Ασφαλίσεις το νέο σχήμα, αλλάζουν οι ισορροπίες στην αγορά

του Βάιου Κρόκου

Δεν έμεινε άπραγος τελικά ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος της Allianz μπροστά στο κύμα ανακατατάξεων που είχαν προκαλέσει οι πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο, καθώς η απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών για ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της μητρικής και των δεδομένων που δημιούργησαν στην ελληνική αγορά οι πρόσφατες συμφωνίες Generali – ΑΧΑ, NN – MetLife και Εθνικής Ασφαλιστικής – AXA.

Με αυτό τον τρόπο η Allianz διευρύνει την παρουσίας της στο Κλάδο Ζωής στις λοιπές γενικές ασφαλίσεις (πλην αυτοκινήτου) κλπ.

Επί της ουσίας, η ενιαία εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση της Allianz Hellas με την Ευρωπαϊκή Πίστη, θα καταλάβει την πρώτη θέση στις Γενικές Ασφαλίσεις,

Παράλληλα, θα αποτελέσει τον πέμπτο σε κατάταξη πάροχο ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με βάση τα ακαθάριστα ασφάλιστρα και τον πέμπτο στους κλάδους ασφάλισης Ζωής & Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη στην ελληνική αγορά και να επεκταθεί μέσω προσφορών νέων προϊόντων, καναλιών διανομής και πελατολογίου.

Για το τελευταίο, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Πίστη είχε ως ατού την ύπαρξη ισχυρότατου δικτύου διαμεσολάβησης και συνεργασιών, βασικό στοιχείο άλλωστε της επιτυχίας της.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ομαλή και πετυχημένη εκκίνηση της νέου οργανισμού επίσης αποτελεί η συνέχιση της παρουσίας του κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Όσον αφορά τη πορεία της συγχώνευσης, όπως είθισται η συναλλαγή υπόκειται σε συνήθεις όρους, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων και της έγκρισης των αρμόδιων μελών τους. Κατά τις εκτιμήσεις διάφορων στελεχών η ολοκλήρωση και το κλείσιμο αυτής της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2022.

Σε κάθε περίπτωση η Allianz Ελλάδος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ανάγκες – για προϊόντα και υπηρεσίες – των συνεργατών της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει τη βαθιά δέσμευση της Allianz προς την Ελληνική αγορά. Ως θυγατρική ενός παγκοσμίου ηγέτη, η ενιαία εταιρεία θα επωφεληθεί από την αποδεδειγμένη γνώση και οικονομική ισχύ της Allianz.

Βάσει των πρόσφατων στοιχείων, εξάλλου, το μερίδιο αγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστη αγγίζει το 5,7%. Την περυσινή χρονιά τα καθαρά ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν σε 196,3 εκ. ευρώ έναντι 186,8 εκ. ευρώ το 2020 (αύξηση 5,1%). Επίσης, διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 650.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων, έχει κύκλο εργασιών 223 εκ ευρώ και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περίπου 400 εκ ευρώ.

“Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για την Allianz, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην ελκυστική Ελληνική ασφαλιστική αγορά μαζί με μια εξαίρετη εταιρεία όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη”, δήλωσε ο Sergio Balbinot, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz SE.

“Μετά την χορήγηση όλων των ρυθμιστικών εγκρίσεων, ανυπομονώ να καλωσορίσω τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Πίστης στον Όμιλο Allianz. Μαζί, θα κατέχουμε βαθιά γνώση του κλάδου και θα βρισκόμαστε σε θέση επιτυχίας”, σημείωσε.

διαβάστε: Big deal στην αγορά: Η Allianz εξαγοράζει την Ευρωπαϊκή Πίστη

διαβάστε επίσης: Φιλίππα Μιχάλη: Τα ισχυρά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη στρατηγική μας

Η επόμενη μέρα

Ο νέος αυτός κύκλος συγχωνεύσεων που ξεκίνησε από τα τέλη του 2020 δημιουργεί ισχυρούς ασφαλιστικούς ομίλους, οι οποίοι με τεχνογνωσία, συνδυασμένες επενδύσεις και οικονομίες κλίμακος θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα.

Στελέχη του κλάδου σημειώνουν πως και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις που ίσως οδηγήσουν σε νέες συμφωνίες. Τα βλέμματα για πολλούς στρέφονται σε μικρότερες εταιρείες ελληνικές – που πράγματι έχουν να επιδείξουν διαχρονικά θετική παρουσία – ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα μπορούν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού υπό το βάρος του αυστηρού εποπτικού πλαισίου (Solvency II, IFRS17) και τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Πάντως το ενδιαφέρον είναι έκδηλο και σε επίπεδο Μεσιτών – Πρακτόρων. Αφενός τα μεγάλα deals που έχουν λάβει χώρα σε επίπεδο ασφαλιστικών ομίλων δημιουργούν νέα δεδομένα και μετατοπίσεις στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών, αφετέρου νέες συγχωνεύσεις – εξαγορές αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2022, όπως εκτιμούν, τουλάχιστον, άνθρωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν τον πλήρη αφελληνισμό της αγοράς και την υπερσυγκέντρωση των εργασιών στους 5 πρώτους ομίλους. Υπενθυμίζεται πως το επόμενο διάστημα αναμένονται, όπως είναι σήμερα γνωστό, οι τελικές εγκρίσεις για τη συμφωνία Εθνικής – CVC.

 

 

 

 

One comment

  1. Asfalistes_xaxaxaxa

    Μάλλον κάποιο λάθος κάνετε: Η ΕΥρ. ΠΙΣΤΗ πατάει κορυφή, η νέα εταιρεία ΕΥΡ. ΠΙΣΤΗ ονομάζεται και ανήκει στον Ομιλο Allianz….ανακοινώσεις εταιρειών δεν διαβάζετε;; Κουμάντο κάνει ο Γεωργακόπουλος και η ομάδα του…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*