Ασφαλιστική Παραγωγή: Η ακτινογραφία του 2021 και τα μηνύματα για την επόμενη μέρα

Μπορεί σε όρους ποσοστιαίας αύξησης η άνοδος να ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το τι είχε καταγραφεί το δυναμικό έτος – για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας –  2019, ωστόσο το συνολικά αποτύπωμα κρίνεται σίγουρα θετικό.

Μη ξεχνάμε και το τι μεσολάβησε: Η πανδημία του 2020 που βρίσκεται εν εξελίξει, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που σίγουρα ακόμη απασχολούν έντονα την οικονομία.

Ο λόγος, λοιπόν, για την ασφαλιστική παραγωγή του 2021 η οποία – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ – διαμορφώθηκε στα 4,26 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ανάκαμψη 7,7%.

Unit Linked ως πότε… 

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία, ισχυρή ήταν η άνοδος στο Κλάδο Ζωής κατά 10%, μια εξέλιξη που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό με τη συνεχιζόμενη θετική πορεία των αποταμιευτικών – συνταξιοδοτικών προγραμμάτων συνδεδεμένα με επένδυση (Unit Linked). Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για UL αποτυπώθηκε με άνοδο 57,7% την ίδια περίοδο.

Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών – μηδενικών επιτοκίων τα προηγούμενα έτη δημιούργησε την ανάγκη για αναζήτηση αποδόσεων, καθώς απλά συνταξιοδοτικά με σταθερή απόδοση “βγήκαν από το κάδρο”, ενώ  δέλεαρ σε τραπεζικές καταθέσεις δεν υπάρχει.

Τα Unit Linked αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος το 2021. Ως πότε όμως; Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων θα αναπροσαρμόσει την στρατηγική των ασφαλιστικών ως προς αυτό τον τομέα.

Ζητούμενο βέβαια αποτελεί και το ερώτημα πως θα ανακάμψουν οι παραδοσιακές ασφαλίσεις Ζωής. Πως θα μπορέσουν να αποτελέσουν στρατηγικό πεδίο για νέα παραγωγή;

Μεικτή εικόνα στις Ασφαλίσεις Κατά Ζημιών

Θετικό ήταν το πρόσημο για τις Ασφαλίσεις κατά ζημιών που κατέχουν ελαφρώς μεγαλύτερο μερίδιο (κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου). Η εικόνα είναι μεικτή. Διαφορετικοί είναι οι παράγοντες, οι ανάγκες και το αποτύπωμα ανά κλάδο ξεχωριστά. Συνολικά, η άνοδος το 2021 διαμορφώθηκε στο 5,7%.

Γνωστός πονοκέφαλος η πορεία του Αυτοκινήτου – που κατέχει το 1/3 της παραγωγής περίπου, αν και στο κλείσιμο του έτους η πτώση περιορίστηκε στο 1% (αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων).

Συνολικά βέβαια, οι λοιποί κλάδοι κατά Ζημιών σημείωσαν ισχυρή άνοδο 9,1%.

Από την άλλη πλευρά, η ανοδική πορεία των συμβολαίων Υγείας αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών. Στην Υγεία η άνοδος ήταν ικανοποιητική, όπως φαίνεται για παράδειγμα σε ένα σκέλος (Ασθένειες 12,1%).

Άνοδο 19% σημείωσαν οι γενικές αστικές ευθύνες και 14,4% τα μεταφερόμενα εμπορεύματα.

Πτωτικά κατά 1,1% ο κλάδος Πυρκαγιάς και λοιπά στοιχεία της φύσης, την ώρα που στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το πως τελικά θα διαμορφωθεί ο σχετικός νόμος για την Ασφάλιση Κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών.

Φρένο τον Δεκέμβρη

Δεν θα πρέπει να αποτελεί οδηγός για το τι θα συμβεί το 2022, η εικόνα Δεκεμβρίου σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα οποία διαμορφώνουν τη στρατηγική τους για το σύνολο του νέου έτους. Καταγράφοντας ωστόσο την εικόνα:

Αισθητή ήταν η πτώση στον κλάδο Ζωής κατά 7,1% ενώ ο κλάδος Ζημιών κέρδισε έδαφος κατά 9,9%. Η συνολική εικόνα διαμορφώθηκε στο +1,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβρη του 2020.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*