To IOBE προαναγγέλει: Η Ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεπέρασε το 9%

Ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 9% έως 9,5% για την Ελληνική Οικονομία, το 2021, έχει μετρήσει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών -ΙΟΒΕ (Αγγλικά: «Foundation for Economic and Industrial Research»), εκτίμηση που ξεπερνά τις μέχρι σήμερα επίσημες εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα, βασισμένη στον Tουρισμό, τις Eξαγωγές και τις Eπενδύσεις, θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για το 2022 είναι ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 4,5%-5%. Αν τα διεθνή γεγονότα προκαλέσουν εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, τότε η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,5%.

Η δυναμική με ρυθμούς 3% – 4% θα συνεχιστεί και τη διετία 2023-2024.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα το πρόβλημα που σίγουρα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη είναι η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του δημοσιονομικού κόστους .

Εφόσον η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, τα μηνύματα είναι ότι ο Τουρισμός μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Τη φετινή ανάπτυξη θα στηρίξει επίσης η συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών, τόσο επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «σκληραγωγηθεί» από τις δίδυμες κρίσεις (την εποχή των μνημονίων και της πανδημίας), αλλά και επειδή συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως φάρμακα και τρόφιμα ωφελήθηκαν από τη διεθνή αύξηση της ζήτησης.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι θα κινηθούν με ένα ρυθμό αύξησης +15% συνυπολογίζοντας τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτός από καλά νέα, υπάρχουν όμως 2 κίνδυνοι, καθώς και 4 αβεβαιότητες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*