Fitch, κτίριο

Fitch: Γιατί αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Στο βατήρα για αναβάθμιση κατά μία κλίμακα στην επόμενη αξιολόγηση, έθεσε η Fitch την ελληνική οικονομία, αναβαθμίζοντας σε αυτή τη φάση μόνον τις προοπτικές της, εκτιμώντας ότι η πραγματική ανάπτυξη θα μετρηθεί στο 8,3% για το 2021 και θα συνεχισθεί με έντονο πλην μικρότερο ρυθμό 4,1% και το 2022, ενώ αναμένει μείωση του χρέους και βελτίωση των δεικτών των Τραπεζών.

Συγκεκριμένα η Fitch, αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας  σε θετικές από σταθερές που ήταν πριν, διατηρώντας την ίδια αξιολόγηση στο ΒΒ.

Ήταν ένα καλό πρώτο βήμα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο της χρονιάς, καθώς ο οίκος είχε προγραμματίσει την αξιολόγησή του νωρίτερα από τους άλλους και αναμένονται ειδήσεις που θα ενισχύσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Η Fitch εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική στις εκτιμήσεις της. Ειδικότερα ο οίκος αναφέρει ότι αναμένει συνέχεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2022 με ρυθμό 4,1% ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και το 2023.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ισχυρή ανάπτυξη και η πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν την ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο και του χαμηλού κόστους δανεισμού.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η Fitch κατά την προηγούμενη αξιολόγηση τον Ιούλιο του 2021. Η Fitch εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους ήταν 8,3%, σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψή της τον Ιούλιο για 4,3%.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, καθώς θα επιταχύνεται η ανάπτυξη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 4,1% και αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Οι επιχορηγήσεις στο ελληνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ (λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ του 2019), που θα εκταμιευθούν σε διάστημα έξι ετών.

Η πανδημία αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα, κατά την άποψη της Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο ο συνδυασμός ισχυρότερης της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης του ελλείμματος λόγω σημαντικής μείωσης στα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία θα υποστηρίξει τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε στο 198,4% το 2021 από 206,3% το 2020 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 190,3% φέτος και στη συνέχεια στο 185,3% ως το τέλος του 2023.

Περιμένει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει εκκρεμή δάνεια του ΔΝΤ το 2022 και θα προπληρώσει τις δόσεις των δανείων του 2022 και 2023 από το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010. Συνολικά, αυτές οι πληρωμές θα ανέλθουν σε 7,2 δισ. ευρώ (περίπου 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ), και ο οίκος υποθέτει ότι περίπου το ήμισυ του ποσού θα χρηματοδοτηθεί από ταμειακά αποθέματα.

Για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρει, ότι συνέχισαν να βελτιώνουν την ποιότητα ενεργητικού τους μέσω τιτλοποιήσεων που υποστηρίζονται από το σχήμα Ηρακλής, αλλά και άλλων πωλήσεων.

Η κυβέρνηση παρέτεινε το καθεστώς τον Απρίλιο του 2021 για επιπλέον 18 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2022, αυξάνοντας το κονδύλι για τις εγγυήσεις που προσφέρονται.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά πολύ το 2021, στα 20,9 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, με τον δείκτη ΝΡL να υποχωρεί στο 15,0% από 36,3%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*