Πως θα απαντήσουν οι ασφαλιστικές στις χαμηλές προσδοκίες για αποταμίευση

Νέο έτος και νέοι στόχοι σε μια χρονιά ωστόσο για πολλούς που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Το ρευστό σκηνικό λόγω της εν εξελίξει πανδημίας, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αμφιβολίες για τη δυναμική της ανάπτυξης έρχονται να συμπληρώσουν ένα δισεπίλυτο παζλ για το σύνολο της οικονομίας και τους ιδιώτες ξεχωριστά.

του Βάιου Κρόκου

Από την άλλη πλευρά, η αισιόδοξη ματιά αρκετών συνηγορεί σε μια πιο ήπια τροπή της πανδημίας κατά το τέλος του α’ εξαμήνου και στήριξη της αγοράς από το μπαράζ ενδιαφέροντος για επενδύσεις. Εξελίξεις που θα οφελήσουν και την ασφαλιστική αγορά.

Πέραν αυτών, για μια ακόμη χρονιά η ασφαλιστική βιομηχανία καλείται να αναδείξει και να προσεγγίσει πολίτες – καταναλωτές οι οποίο αναζητούν λύσεις στην αποταμίευση, στην επένδυση και τον καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό τους.

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς το 2020 θα αποτελέσει ακόμη ένα έτος έντονο ενδιαφέρον στα προϊόντα Unit Linked. Υπενθυμίζεται πως η πορεία τους για το 10μηνο του 2021 είναι ιδιαίτερα θετική με συνολική παραγωγή στα 512 εκατ. περίπου και άνοδο 67,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις από το υπάρχον χαμηλό – μηδενικό περιβάλλον επιτοκίων που επικρατεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IW, επί τάπητος βρίσκονται σήμερα σχέδια ομίλων που πρωταγωνιστούν στην αγορά, ώστε να αναδιαμορφώσουν και να κάνουν πιο ελκυστικά τα επενδυτικά – αποταμιευτικά προϊόντα που προσφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, η αποταμίευση ως έννοια και πρακτική παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα για μια σειρά από λόγους (οικονομική κρίση, έλλειψη κουλτούρας κλπ). Τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 4,5% των αποταμιεύσεων ενός ελληνικού νοικοκυρίου οδεύει σε ασφαλιστικά  – συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Μικρή εξασθένιση της πρόθεσης για αποταμίευση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2021 και διαμορφώθηκε στις –64,3 μονάδες (από -63,7). Το 81% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% (από 18%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +5,3 μονάδες στην ΕΕ και στις +5,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το 65% εκτιμά πως είναι καθόλου πιθανό να αποταμιεύσει φέτος, και μόλις το 15% αρκετά πιθανό.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από την αποταμίευση θα έχουν και οι προσπάθειες ανάτασης στο πεδίο των Ομαδικών Ασφαλίσεων, που η πανδημία έφερε προκλήσεις, το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους όπως και η συνεχής πρόοδος που παρατηρείται στο 2ο πυλώνα και την ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

διαβάστε επίσης: Επαγγελματική Ασφάλιση: Σε τροχιά αναπτυξιακού άλματος με επίκεντρο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*