Eurolife FFH: Οικονομική Ευεξία.Απόκτησε υγιή σχέση με τα χρήματα

Ο νούμερο ένα παράγοντας άγχους σήμερα είναι τα οικονομικά. Πώς θα καλύψω τα βασικά μου έξοδα; Πώς θα κάνω αποταμίευση; Πώς θα πραγματοποιήσω έναν στόχο μου; Εάν σε απασχολούν και εσένα αυτά τα ερωτήματα μάθε πώς μπορείς να αποκτήσεις μια πιο ισορροπημένη σχέση με τα χρήματα κάνοντας και έναν προγραμματισμό για το μέλλον.

Στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης πρωταρχικός στόχος είναι κάθε μήνα να μπορείς να καλύψεις τα τρέχοντα έξοδα. Έχεις, όμως, σκεφτεί πόσο εύκολο θα ήταν να ανατραπεί ολόκληρος ο προγραμματισμός σου από ένα απρόοπτο γεγονός που θα φέρει τα πάνω κάτω; Όσο για την εκπλήρωση των μελλοντικών σου στόχων, σου φαίνεται ως ένα απλησίαστο όνειρο, όπως και τους περισσοτέρους millennials σήμερα.

Τι είναι η οικονομική ευεξία;

Οικονομική ευεξία σημαίνει να έχεις τον έλεγχο των οικονομιών της καθημερινότητάς σου, να είσαι σε θέση να καλύψεις απρογραμμάτιστα έξοδα και παράλληλα να έχεις ένα πλάνο αποταμίευσης για μελλοντικούς οικονομικούς στόχους.

Οι 3 πυλώνες της οικονομικής ισορροπίας

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα μπορέσεις να κάνεις και εσύ την αρχή ώστε να μπουν τα οικονομικά σου σε μια σειρά:

1. Διαχείριση των Οικονομικών σου

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να γνωρίζεις με ακρίβεια τα έσοδα και τα έξοδα του μήνα. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως αυτονόητο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν το κάνουμε. Για παράδειγμα, εσύ ξέρεις πόσα χρήματα δαπάνησες τον προηγούμενο μήνα σε delivery;

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για αυτό το στάδιο:

  • Καθόρισε το budget σου και παρακολούθησε τα έξοδά σου για να καταλάβεις πού ξοδεύεις. Για παράδειγμα, οι περισσότερες Τράπεζες διαθέτουν απολύτως δωρεάν μέσω του e-banking τους σχετικά εργαλεία καταγραφής δαπανών με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιείς την κάρτα για την πλειοψηφία των συναλλαγών σου. Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές καταγραφής δαπανών, όπως το Wallet της Budget Bakers.
  • Βάλε στόχο να δημιουργήσεις ένα κεφάλαιο για να καλύψεις μικρές αλλά σημαντικές ανάγκες που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής (ευ ζην), όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι αναψυχής, ένα σεμινάριο ή την αγορά κάποιον χρήσιμων αντικειμένων.

2. Καθορισμός Μελλοντικών Οικονομικών Στόχων

Ορίζοντας βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους μπορείς πιο εύκολα να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα αποταμίευσης και να το διατηρήσεις. Για παράδειγμα, ένας βραχυπρόθεσμος στόχος μπορεί να είναι μια ανακαίνιση του σπιτιού σου ή η αγορά ενός αυτοκινήτου. Ενώ είμαστε εξοικειωμένοι με τον προγραμματισμό βραχυπρόθεσμων στόχων, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των μακροχρόνιων στόχων, όπως η δημιουργία ενός κεφαλαίου για τις σπουδές ή και την συμπλήρωση της σύνταξης που λάβουμε από τον κοινωνικό φορέα ασφάλισης, με μια σύνταξη που θα λάβουμε από ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*