Πώς θα εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στο εξωτερικό

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής εμβολιασμών και περιστατικών νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 εκτός Ελλάδας στο Μητρώα εμβολιασμένων και νοσησάντων εξωτερικού. Αφού γίνει η καταχώρηση στο σύστημα, στη συνέχεια μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και να προγραμματιστεί η αναμνηστική δόση στην Ελλάδα.

Ειδικότερα με την απόφαση (Αριθμ. 1115 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 31/08.01.2022):

  • Δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα καταχώρισης εμβολιασμών και περιστατικών νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 που διενεργήθηκαν ή έλαβαν χώρα, αντίστοιχα, στο εξωτερικό («Πλατφόρμα»), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
  • Η Πλατφόρμα αναπτύσσεται, υλοποιείται και συντηρείται από την ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.»
  • Σκοπός της Πλατφόρμας είναι η καταχώριση των στοιχείων φυσικού προσώπου, κατά περίπτωση: α) στο Μητρώο εμβολιασμένων εξωτερικού κατά του κορωνοϊού COVID-19 της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 55Α του ν. 4764/2020, εφόσον έχει διενεργηθεί πλήρης εμβολιασμός με αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια, σε νοσηλευτικό οργανισμό ή ίδρυμα ή οιοδήποτε άλλο φορέα, που διενεργεί νομίμως εμβολιασμούς σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα, ή β) στο Μητρώο νοσησάντων εξωτερικού από τον κορωνοϊό COVID-19 της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 192 του ν. 4855/2021, εφόσον έχει λάβει χώρα περιστατικό νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα.
  • Η καταχώριση πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης του φυσικού προσώπου που υποβάλλεται στην Πλατφόρμα.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*