Eurolife blog: Διατηρώντας το σπίτι σου ασφαλές στις γιορτές

Οι γιορτές είναι μια εποχή γεμάτη χαρά και οικογενειακή θαλπωρή, όταν στολίζουμε το σπίτι, απολαμβάνουμε λιχουδιές και ανταλλάσσουμε δώρα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί όμως, ότι κάποιες ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ο στολισμός του δέντρου, θα μπορούσαν να είναι… επικίνδυνες!

Σύμφωνα με έρευνες, οι τραυματισμοί από το χριστουγεννιάτικο δέντρο αυξήθηκαν κατά 122% το 2020 στην Αμερική.

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που δημιουργείται στο σπίτι κατά την περίοδο των γιορτών είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο: χρειάζεται ίσως να αλλάξεις τη διαρρύθμιση των επίπλων για το τοποθετήσεις στο καλύτερο σημείο, πρέπει να κατεβάσεις στολίδια και διακοσμητικά από το πατάρι ή την αποθήκη, να βάλεις φωτάκια και άλλα στολίδια, και πόσες άλλες δουλειές.

Το αποτέλεσμα είναι όμορφο και γιορτινό, αλλά, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, έχει κάποια ρίσκα που πρέπει κανείς να τα λάβει υπόψιν για να αποφευχθούν κίνδυνοι και ζημιές.

Τι πρέπει να προσέχεις όταν στήνεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Υπάρχουν διάφορα σημεία στα οποία πρέπει να δίνεις προσοχή για να έχεις την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στο σπίτι κατά τη διάρκεια των γιορτών και να αποφύγεις δυσάρεστα ατυχήματα και πιθανές ζημιές.

Μεταφορά

Πρώτα από όλα, και ειδικά αν επιλέγεις αληθινό έλατο, πρέπει να προσέχεις κατά τη μεταφορά του με το αυτοκίνητο. Αν τοποθετήσεις το δέντρο στη σχάρα του αυτοκινήτου, φρόντισε να το δέσεις καλά έτσι ώστε να μην πέσει. Καλό είναι να έχεις τη βάση του δέντρου προς τα μπροστά και την κορυφή προς το πίσω μέρος του οχήματος. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις μια παλιά κουβέρτα, πετσέτα, ή ένα κομμάτι χαρτόνι στην οροφή του αυτοκινήτου για να αποφύγεις γρατζουνιές ή φθορές από τα κλαδιά του έλατου.

Το έλατο μπορεί να έχει αιχμηρές βελόνες. Για να αποφύγεις τους τραυματισμούς κατά τη μεταφορά του, φρόντισε να φοράς γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό.

Πυρκαγιά

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο σπίτι, όχι μόνο επειδή είναι το ίδιο εύφλεκτο αλλά λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Οι γιορτές είναι μια περίοδος που έχουμε πολλά φωτάκια και περισσότερες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στο σπίτι, που μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο βραχυκύκλωμα ή υπερθέρμανση. Επίσης, μας αρέσει να ανάβουμε κεριά για την ατμόσφαιρα, αλλά και αυτά χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

  • Αν χρησιμοποιήσεις αληθινό έλατο, μπορείς να προσέξεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο, καθώς τα ξερά δέντρα πιάνουν φωτιά πολύ πιο εύκολα.
  • Αν προτιμάς τεχνητό δέντρο, φρόντισε να είναι πιστοποιημένο και ανθεκτικό στη θερμότητα και τη φωτιά.
  • Μην ανάβεις ποτέ κεριά πάνω στο δέντρο καθώς υπάρχει κίνδυνος να αρπάξουν τα κλαδιά.
  • Φρόντισε το δέντρο να είναι μακριά από πηγές θερμότητας ή φλόγες (ειδικά αν έχεις τζάκι ή σου αρέσει να ανάβεις διακοσμητικά κεριά).
  • Αν χρησιμοποιείς φωτάκια, φρόντισε να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Καλό είναι να προτιμήσεις LEDλαμπτήρες που είναι πιο ενεργειακά αποδοτικοί και έχουν μικρότερο ρίσκο υπερθέρμανσης.
  • Μην αφήνεις φωτάκια και κεριά αναμμένα όταν λείπεις από το σπίτι ή όταν έχεις πάει για ύπνο.

Διαβάστε περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*