Κακοκαιρία Μπάλος και άλλες καταστροφές τον Οκτώβριο: Αποζημιώσεις 7,4 εκατ. ευρώ δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Η ΕΑΕΕ ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – μελών της σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις σε Εύβοια και Θεσσαλία 9-11/10 και κακοκαιρία Μπάλλος 13-17/10 με βροχοπτώσεις – πλημμύρες – υδροστρόβιλο) που επικράτησαν στην Ελλάδα την περίοδο 9 – 17 Οκτωβρίου 2021.

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη, εξ’ αιτίας των συγκεκριμένων φαινομένων.

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο πόλης ή περιοχής) με την χρήση του ταχυδρομικού κώδικα του ασφαλισμένου ακινήτου ή του τόπου ζημιάς (για αυτοκίνητο). Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ζημιές καταγράφηκαν επίσης σε φωτοβολταϊκά συστήματα, σε τεχνικά έργα και σε ξενοδοχεία.

Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 1.629 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 7,4 εκατ. €.

Από αυτές, 1.014 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 6,5 εκατ. €), και 615 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 948 χιλ. €).

Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκά συστήματα, τεχνικά έργα και ξενοδοχεία) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 1.001,8 εκατ. €. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Αττικής (ασφαλισμένη αξία 569,1 εκατ. €).

Εξ΄ αιτίας των καιρικών φαινομένων της περιόδου 9 – 17 Οκτωβρίου 2021, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 1.014 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 6,5 εκατ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία υπολογίζεται στα 6.376 €.

Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην ΠΕ Αττικής, τόσο σε πλήθος (66,5% του συνόλου), όσο και σε ποσό πρώτης εκτίμησης (55,8% του συνόλου).

«Το 2021 επεφύλασσε ένα ακόμα φαινόμενο φυσικής καταστροφής, αυτή τη φορά έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που προκάλεσαν ζημιές στην περιουσία των συμπολιτών μας. Μέχρι στιγμής, η ΕΑΕΕ έχει καταγράψει συνολικά 6 καταστροφικά γεγονότα το 2021, με την εκτίμηση των αποζημιώσεων για τα συγκεκριμένα περιστατικά να ξεπερνά τα €58 εκατ. Καθώς η τάση για συχνότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά, εφιστούμε την προσοχή καθώς οι κατοικίες των πολιτών παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστες, άρα απροστάτευτες από τις οικονομικές ζημιές που προκαλούν τα καταστροφικά γεγονότα», ανέφερε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, με αφορμή την έρευνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*