Νέα μείωση χρέους με πρόωρη εξόφληση ΔΝΤ και πιστωτών μετά την ελάφρυνση 767 εκ. ευρώ

Μετά τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 767 εκ. ευρώ που επιτυγχάνει η κυβέρνηση με ένα νέο πακέτο (που είναι το έκτο κατά σειρά) ελάφρυνσης ξεκινά ήδη τις διεργασίες για πρόωρη εξόφληση επιπλέον παλαιού χρέους από το ΔΝΤ και επιμέρους Ευρωπαίων δανειστών, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομείωσή του, με επιπλέον ελάφρυνση από την επιβάρυνση τόκων.

Το πακέτο μείωσης των του χρέους κατά 767 εκ. ευρώ, ενέκρινε το Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Επίσης το Eurogroup, όπως έκανε γνωστό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστρος Σταϊκούρας Χρήστος Σταϊκούρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του υπόλοιπου των δανείων προς το ΔΝΤ, αλλά και ενός σημαντικού μέρους των διμερών δανείων, από το πρώτο πρόγραμμα βοηθείας.

Οι πρόωρες αποπληρωμές, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

«Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις προστίθενται στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δείχνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας ενισχύθηκε κατά 13,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση», καθώς ο αντίστοιχος μέσο όρος στην Ευρώπη, κυμαίνεται περίπου στο 4% σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.

Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021, που είναι η υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πιθανότατα, ισχυρότερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις» (οι οποίες είναι στο 6,9%).

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι αναγνωρίστηκε η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Πιστοποιήθηκε, παράλληλα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων.

Τόνισε ακόμα ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*