Ανάπτυξη ξανά με διψήφιο ρυθμό 13,4% στο τρίτο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία

Με διψήφιο ρυθμό αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία και στο τρίτο τρίμηνο φέτος, επιτυγχάνοντας αναπτυξιακά ρεκόρ που θυμίζουν Κίνα. Το γεγονός απεικονίζεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία εμφανίζουν εποχιακά διορθωμένο, ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,4% στο τρίτο τρίμηνο. Τη διαφορά όπως δείχνουν  τα στοιχεία, έκανε ο τουρισμός με το άνοιγμα της οικονομίας.

Ειδικότερα, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 13,4% σε εποχικά διορθωμένη ετήσια βάση κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%

Η εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ και για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο είναι εξαιρετικά σημαντική. Καταρχήν η άνοδος επί συνεχόμενα τρίμηνα πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία πέρασε σε φάση ανάπτυξης. Αυτό βεβαίως ήταν ηλίου φαεινότερον. Ωστόσο η μεγάλη άνοδος διασφαλίζει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα προσεγγίζει το 7%, επιβεβαιώνοντας αν όχι και υπερβαίνοντας την επίσημη πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ η πορεία του προϋπολογισμού παραμένει θετική και για το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα,  καθώς τα έσοδα για τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού, κατά περίπου 480 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, είναι ότι ο τζίρος του Τουρισμού, για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έχει ξεπεράσει το 55% του τζίρου του 2019, φτάνοντας τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 25% του τζίρου του 2019 (περίπου 4,5 δισ. ευρώ), που είχε επιτευχθεί το ίδιο διάστημα του 2020.

Επιπλέον ο τζίρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων (με εξαίρεση τους κλάδους ένδυσης και υπόδησης) για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, είχε φτάσει στα επίπεδα του 2019 και ήταν αυξημένος κατά 26,9% σε σύγκριση με τον τζίρο του 2020, αύξηση που αντιστοιχεί με 19,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση κατά 4%, ενώ με διψήφιους ρυθμούς έτρεχαν η οικοδομική δραστηριότητα, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.

Παρά την ανησυχία που έχει διασπείρει η μετάλλαξη Όμικρον, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μετρά θετικές εξελίξεις κοντά στο τέλος του 2021, ολοκληρώνοντας με επιτυχία άλλη μια αξιολόγηση και έχοντας να περιμένει θετική εξέλιξη για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Ειδικότερα:

Τριμηνιαίες μεταβολές

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%.

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Ετήσιες μεταβολές

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2020. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2020.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*