Εργασιακή εξουθένωση: Πώς να την αποφύγετε

Η εργασιακή εξάντληση και το στρες αυξάνονται, ιδίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι νιώθουν ακραία πίεση για να έχουν τις επιδόσεις που απαιτούνται για να κρατήσουν τη θέση εργασίας τους. Έως και 80% των εργαζομένων νιώθουν στρες, ενώ οι μισοί από αυτούς δηλώνουν ότι χρειάζονται βοήθεια για να το διαχειριστούν. Δεδομένου ότι ξοδεύουμε έως και ένα τέταρτο της ζωής μας δουλεύοντας, σας παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές οι οποίες μπορούν να σας χρησιμεύσουν για να διατηρείτε την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά σας.

Πάνω απ’ όλα ενσυνειδητότητα

Είναι εύκολο να εγκλωβιστούμε στις σκέψεις μας και να πάψουμε να παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας. Η ενσυνειδητότητα (το λεγόμενο «mindfulness») μας διδάσκει να παρατηρούμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και όσα γίνονται γύρω μας την ώρα κατά την οποία συμβαίνουν, ώστε να ζούμε στο παρόν και να εντοπίζουμε εγκαίρως τα σημάδια του στρες και του άγχους. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να περιλαμβάνει από απλώς έναν τακτικό συντονισμό με τις σκέψεις μας μέχρι τη γιόγκα και τον διαλογισμό. Εάν δεν έχετε ξανακάνει διαλογισμό, δοκιμάστε την εφαρμογή Headspace.

Η σωστή διατροφή είναι σύμμαχός σας

Είμαστε ό,τι τρώμε, και σε καιρούς αυξημένου στρες το σώμα μας χρειάζεται κατάλληλα καύσιμα. Το χρόνιο στρες αυξάνει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη, άρα φροντίστε να αυξήσετε την κατανάλωση άπαχου κρέατος, ψαριού και αβγών. Αποφύγετε το υπερβολικό φαγητό, διότι το στρες διοχετεύει τη ροή του αίματος σε διεργασίες άλλες από εκείνες του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, όσο ακατόρθωτο και αν ακούγεται, προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης. Μετά την αρχική τόνωση ενέργειας που προσφέρει ένας πρωινός καφές, τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν απότομα και παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο μακροπρόθεσμα.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Συχνά θεωρούμε ότι ο νους και το σώμα είναι χωριστά, όμως ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία μας. Η τακτική άσκηση μειώνει τις ορμόνες του στρες και απομακρύνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους έως και κατά 25%. Επίσης, αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει τον ύπνο, τονώνει την αυτοεκτίμηση και μας βοηθά να έχουμε μυαλό καθαρό και ήρεμο.

Περισσότερα στο generali blog

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*