Πρωταγωνιστούν τα Unit Linked στο Κλάδο Ζωής, οι μισές ατομικές ασφαλίσεις στο bancassurance

του Βάιου Κρόκου

Πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται στα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ για το κλάδο Ζωής, ο οποίος σημείωσε σημαντική άνοδο το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, στην οποία όμως πρέπει να υπολογίζεται το ξέσπασμα της πανδημίας και το μούδιασμα που προκάλεσε στην αγορά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

Όπως έχει αναδειχθεί και σε παλαιότερα κείμενα του IW, η στροφή σε προϊόντα Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις – λόγω των συνθηκών που επικρατούν – είναι από τις βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν τη μεγάλη εικόνα στο κλάδο εδώ και αρκετό καιρό.

διαβάστε: Όλο και αυξανόμενο το ενδιαφέρον για Unit Linked

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η συνολική αύξηση στο κλάδο άγγιξε το 19,1% για τη περίοδο αυτή: Κατά 23,6% οι ατομικές ασφαλίσεις και κατά 6,2% τα ομαδικά συμβόλαια.

Η ακτινογραφία

Όπως προαναφέρθηκε, τα UL ως κινητήριος μοχλός ανόδου έδωσε ώθηση στο κλάδο Ζωής καταγράφοντας αρκετά υψηλότερα νούμερα σε παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η παραγωγή το α’ αξάμηνο του 2020 ανήλθε στα 260 εκατ. ευρώ, φέτος εκτοξεύτηκε στα 406 εκατ. ευρώ.

Στα ομαδικά συμβόλαια – όπως φαίνεται στην ασφαλιστική παραγωγή – τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα συνταξιοδοτικά προγράμματα (11 εκατ. ευρώ παραπάνω παραγωγή) που δημιουργούν αμοιβαίο όφελος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Σε ανοδική τροχιά και οι ομαδικές καλύψεις για ζωή – υγεία – ατυχήματα.

Νέα Παραγωγή

Εστιάζοντας στις νέες εργασίες των ασφαλιστικών εταιρειών καταγράφεται στο 6μηνο ισχυρή άνοδος 48,2%. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των ατομικών ασφαλίσεων κυρίως κατά 57,4%. Τα ομαδικά συμβόλαια αυξήθηκαν λιγότερο – κατά 6%

Πιο αναλυτικά, από το σύνολο των νέων εργασιών, οι εφάπαξ καταβολές στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν στα 362,5 εκατ. ευρώ στο σύνολο (εκ των οποίων 342,1 εκατ. ευρώ στις ατομικές ασφαλίσεις και 20,4 εκατ. ευρώ στις ομαδικές). Αντιστοίχως, οι εφάπαξ καταβολές το α΄ εξάμηνο του 2020 ήταν 229,7 εκατ. ευρώ στο σύνολο (εκ των οποίων 197,3 εκατ. ευρώ στις ατομικές ασφαλίσεις και 32,4 εκατ. ευρώ στις ομαδικές).

Κανάλια Διανομής: Άλλη η εικόνα σε ατομικές και ομαδικές ασφαλίσεις

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το bancassurance αυξάνει το αποτύπωμα στην αγορά όσον αφορά τις ατομικές ασφαλίσεις Ζωής, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΑΕΕ οι τραπεζοασφάλειες κατέχουν 1 στα 2 συμβόλαια (στο 49,9% το μερίδιο αγοράς έναντι 42,6% προηγουμένως).

Βέβαια, στις ομαδικές ασφαλίσεις Ζωής τα πράγματα είναι μοιρασμένα με τις Άμεσες Πωλήσεις και τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας να πρωταγωνιστούν. Στις Άμεσες πωλήσεις περιλαμβάνονται: Άμεσες πωλήσεις (Call center, Direct mail) 11,4%, Άμεσες πωλήσεις (Corporate Sales, Ασφαλιστικοί Υπάλληλοι) 27,4% και Άμεσες πωλήσεις (Διαδίκτυο) 1,7%.

Μεγαλύτερες οι αποζημιώσεις στα ομαδικά

Συνολικά οι συνολικές αποζημιώσεις αυξήθηκαν από τις ασφαλιστικές κατά 12,9%. Το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στα ομαδικά συμβόλαια στα οποία υπήρξε αύξηση 34,3%, ενώ στα ατομικά περιορίστηκε στο +5,5%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*