Ακίνητα: Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Έλληνα, που μένει μόνιμα απροστάτευτο

Πώς η κλιματική αλλαγή και η φοβερή καταστροφή του καλοκαιριού «χτυπούν καμπανάκι» για την ανάγκη να ασφαλιστούν κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα

Από τον Φίλιππο Καραμέτο και τον Νίκο Κωτσικόπουλο

Ο Έλληνας θέλει το δικό του «κεραμίδι» και μπορεί να εργάζεται και να αποταμιεύει για δεκαετίες ώστε να αποκτήσει τη δική του κατοικία.

 Η ιδιοκατοίκηση φθάνει το 70% στην Ελλάδα, ένα ποσοστό πολύ υψηλό. Αλλά αυτό το τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, που προσφέρει επίσης θαλπωρή και υπερηφάνεια στον μέσο Έλληνα, εγκαταλείπεται κατά κανόνα ανασφάλιστο. Ανασφάλιστα μένουν επίσης και πολλά επαγγελματικά ακίνητα. 

Οι πολύτιμες αυτές περιουσίες μένουν απροστάτευτες σε περιπτώσεις καταστροφών όπως αυτές που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι και δεν θα θέλαμε να ξαναζήσουμε ποτέ. Αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να το εγγυηθεί, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και οι περιπτώσεις πυρκαγιών εξελίσσονται σε οικολογικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παντού σε όλο τον κόσμο. 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν λύσεις, και το σύνολο του ασφαλιστικού κλάδου σπεύδει να υπενθυμίσει πόσο υποτιμημένη είναι η ασφάλιση της περιουσίας σε έναν τομέα τόσο πολύτιμο για κάθε Έλληνα ιδιοκτήτη ή επιχειρηματία.

 Κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ. Πρόκειται για 1,07 εκατ. κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες παρέμεναν ασφαλισμένες και το 2021, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΑΕΕ σε έρευνα του 2020.

 Με βάση στοιχεία που έδωσε πολύ πρόσφατα η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, υπολογίζεται ότι μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Από αυτές το 10% είναι ασφαλισμένες λόγω δανείου.

 Σύμφωνα με την παλαιότερη απογραφή για τον αριθμό των κατοικιών, που έγινε την προηγούμενη δεκαετία από την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα υπήρχαν 6,37 εκατ. κατοικίες το 2011. Φέτος, η ΕΛΣΤΑΤ επαναλαμβάνει την απογραφή, που εκτιμάται ότι θα δείξει μεγαλύτερο αριθμών κατοικιών, ακόμη κι αν η αύξηση δεν προκύψει μεγάλη. 

Η ΕΑΕΕ έχει καταγράψει και αναλύσει από το 2020 1,3 εκατ. συμβόλαια, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν σε ισχύ. Το 82,6% αυτών είναι κατοικίες.

 Συνολικά, τα στοιχεία προβληματίζουν και δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης και πολύ σοβαρές δυνατότητες επέκτασης. Σύμφωνα με την κυρία Αντωνάκη, η ασφάλιση θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Η καθολικότητα του μέτρου, έχει πει, θα βοηθήσει στην υιοθέτηση χαμηλών ασφαλίστρων.

  • Η συνολική ασφαλισμένη αξία με αθροιστική κάλυψη πυρός (κτηρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν 435,2 δισ. ευρώ. Τα 120,9 δισ. ευρώ αφορούσαν σε ασφάλιση κατοικιών, ενώ τα 314,3 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους.
  • Είχαν γίνει μόνο 209 συμβόλαια για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Είχαν γίνει μόνο 8.552 συμβόλαια για γραφεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, είχαν γίνει επίσης:

  • Συνολικά, 12.573 συμβόλαια για ξενοδοχεία και τα ασφαλισμένα κεφάλαια ήταν, συνολικά, της τάξης των 22,24 δισ. ευρώ.
  • Συνολικά, 11.095 συμβόλαια για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, με τα ασφαλισμένα κεφάλαια να φθάνουν το 1,21 δισ. ευρώ.
  • Συνολικά, 4.287 συμβόλαια για υπεραγορές τροφίμων με ασφαλισμένα κεφάλαια 2,43 δισ. ευρώ.
  • Συνολικά, 9.708 συμβόλαια σε βιομηχανίες με ασφαλισμένα κεφάλαια 21,58 δισ. ευρώ.
  • 55.522 συμβόλαια σε εμπορικές επιχειρήσεις με ασφαλισμένη αξία 16,46 δισ. ευρώ.

* από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*