Τι μήνυμα έστειλε η Moody’s προβλέποντας ανάπτυξη και μείωση χρέους της ελληνικής οικονομίας

Μεγάλη ανάπτυξη και αντίστοιχα μεγάλη μείωση του χρέους προβλέπει η Moody’s για την ελληνική οικονομία σε ανάλυσή της για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, ενόψει της αναθεώρησης που αναμένει η χώρα από τον οίκο αξιολόγησης. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι από του χρόνου η ανάπτυξη θα έχει καλύψει και ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 προ πανδημίας, ενώ προβλέπει και μείωση του χρέους καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του.

Η έκθεση με θετικές αναφορές και στοιχεία για την Ελλάδα ήρθε μία μέρα πριν την αναθεώρηση που όλοι περιμένουν αύριο από την Moody’s με την προσδοκία ότι θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία τουλάχιστον στο επίπεδο όπου μας τοποθετούν οι άλλοι τρεις μεγάλοι οίκοι σε μία προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού και θα κάνει επιλέξιμα από την ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα χωρίς εξαιρέσεις και «χάρες», που δεν διαρκούν για πάντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες , δηλαδή περισσότερο από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ το 2022 παρά την περιπέτεια με την πανδημία που αύξησε τις δαπάνες και μείωσε το ΑΕΠ.

Προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία, όπως και οι περισσότερες της Ευρωζώνης θα καλύψει το χαμένο έδαφος από την πανδημία, με το πραγματικό ΑΕΠ να διαμορφώνεται το 2022 στο 100,6% σε σχέση με το 2019, πάνω από τα επίπεδα της τελευταίας χρονιάς, χωρίς κορωνοϊό.

Η Moody’s, υπολογίζει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι το 2022 συνολικά 2,7% επιπλέον μεγεθυμένη από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας να αποδίδονται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό, όπως συμβαίνει και με τις άλλες μεσογειακές χώρες.

Ο οίκος αναφέρει επίσης, ότι παρά τη μείωση της ανεργίας μετά την κρίση χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, και παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης απέτρεψαν μία αύξηση των ανέργων, ωστόσο το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας δεν έχει επιλυθεί. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παράγοντα που θα περιορίζει τις επιλογές πολιτικής στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, ακόμα και με φόντο την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τη Moody’s αν και θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, ωστόσο θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, με σημαντική ώθηση από την ανάπτυξη που θα δώσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία βοηθούν στην περαιτέρω και σταδιακή πτώση του χρέους. Ωστόσο διατυπώνει και επιφυλάξεις για το ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων μετά το πρώτο διάστημα.

Βασικός πιστωτικός παράγοντας στο επόμενο διάστημα, αναφέρεται θα είναι ο βαθμός στον οποίο οι κυβερνήσεις θα εκμεταλλευτούν την περίοδο χαμηλών επιτοκίων – η οποία θα είναι πλέον περιορισμένη – για να μειώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα σε σημείο που θα συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου χρέους.

Ακόμη και με χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η μείωση του χρέους θα απαιτήσει πολύ σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη στις χώρες του Νότου έως το 2027, με την υψηλότερη ώθηση να δέχεται η Ελλάδα μαζί με τις Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ενώ το κόστος του χρέους θα παραμείνει χαμηλό για αρκετά ακόμη χρόνια, η βιωσιμότητα του χρέους θα αρχίσει τελικά να επιδεινώνεται εάν το χρέος παραμείνει υψηλό, προειδοποιεί η Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά, πως σχεδόν όλα τα κράτη θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα παραγωγής μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, αυτό κρύβει σημαντικές ανισότητες. Παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021, η Ιταλία και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν σε μικρό βαθμό το ΑΕΠ του 2019 ενώ η Ισπανία και η Κύπρος παρά την αύξηση του ΑΕΠ, θα παραμείνουν οριακά κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Αντίθετα, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση και θα καταγράψουν επίπεδα ΑΕΠ τουλάχιστον 5% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Τέλος η Moody’s προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν μόλις αρχίσουν να εξομαλύνονται οι δυσκολίες στις αλυσίδες παραγωγής, το 2022. Από τα στοιχεία του οίκου φαίνεται ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν πολύ λιγότερο οικονομίες όπως είναι η ελληνική.

Με την αύξηση του πληθωρισμού να θεωρείται προσωρινή, η Moody’s περιμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά και καθ’  όλο το 2023.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*