Περί τους 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι χωρίς τεστ

Περισσότεροι από 20.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, κυρίως στους κλάδους εστίασης και τουρισμού, εντοπίστηκαν χωρίς να έχουν κάνει ούτε τον απαιτούμενο αριθμό rapid test. Αυτό προέκυψε μετά από διασταυρώσεις του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την περίοδο μετά τις 18 Οκτωβρίου

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φθάνουν περίπου τους 21.000 οι ανεμβολίαστοι  που δεν είχαν υποβληθεί σε δεύτερο rapid test.

Οι εργαζόμενοι δηλώθηκαν στο ΕΡΓΑΝΗ μόνο για τη διενέργεια του πρώτου rapid test, ενώ όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν καταχωρήθηκαν τα επαναληπτικά rapid test που θα έπρεπε να γίνουν.

Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση…

Αλλά και ο εργοδότης, εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, υπόκειται σε πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται μία φορά την εβδομάδα και ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα υπάρχει υποχρέωση για δύο τεστ την εβδομάδα, με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δύο τεστ. Η υποχρέωση για δύο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) αφορά τους εργαζομένους σε:

  • Εστίαση.
  • Τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Μεταφορές προσώπων.
  • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές.
  • Εργαζόμενους σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.).
  • Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από τον νόμο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*