Ν. Μακρόπουλος: Θέλω να δω νέους, δυναμικούς και επιτυχημένους διαμεσολαβητές

Στον Χρήστο Ν. Κώνστα

Η συμφωνία μας ήταν απλή: Να συναντηθούμε στον αγαπημένο του χώρο, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, κοντά στο σπίτι του στο Μετς, και να καταγράψουμε μαζί όλες τις μεγάλες και σημαντικές αποζημιώσεις που έχει καταβάλει στη διάρκεια της εντυπωσιακής –σε σημασία και διάρκεια– ασφαλιστικής του διαδρομής. 

Η συζήτησή μας ήταν χαλαρή, ένα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο απόγευμα, τα τζιν τόνικ βοήθησαν την κατάσταση, η προσπάθεια ωστόσο της πλήρους καταγραφής των αποζημιώσεων –που αποτελούσε το κεντρικό ζητούμενο– εγκαταλείφθηκε γρήγορα, αφού τα περιστατικά ήταν τόσο πολλά, τόσο σημαντικά, και ο κατάλογος έμοιαζε ατελείωτος… 

Ο Νίκος Μακρόπουλος είναι ένας ευγενικός, χαρούμενος και επιτυχημένος ασφαλιστής. Είναι τελειομανής, αλλά δεν είναι αγχωτικός. Είναι συναρπαστικά έξυπνος, αλλά ποτέ δεν αφήνει την εντύπωση ότι υποτιμά τον συνομιλητή του, ακόμη κι όταν η συζήτηση αφορά ειδικά θέματα που ο Νίκος Μακρόπουλος γνωρίζει άριστα. 

Είναι πάντα αισιόδοξος, γιατί πάντα προβλέπει και προετοιμάζεται για το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε κάθε του σχέδιο. 

Η εμπειρία και οι γνώσεις του είναι το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο πρόγνωσης για τα μελλούμενα στην οικονομία. 

Όταν ο Νίκος Μακρόπουλος προβλέπει, είτε γνωρίζει είτε έχει αναλύσει διεξοδικά τα δεδομένα, ώστε η πρόβλεψή του να είναι πάντοτε ορθή.

Αυτόν τον καιρό, τον Νίκο Μακρόπουλο απασχολεί έντονα η ανάγκη ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο των ασφαλίσεων, των αντασφαλίσεων και των διαμεσολαβητών. 

Παρατηρεί τα δραματικά φυσικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση και λαμβάνει ήδη τα δικά του πρώτα προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις.

iw? Βοηθήστε με να καταγράψουμε τις σημαντικότερες αποζημιώσεις που έχετε καταβάλει. Ας αφήσουμε το μακρινό παρελθόν και ας ασχοληθούμε με τα πρόσφατα μεγάλα γεγονότα. Γνωρίζω ότι συνομιλώ με τον άνθρωπο που έχει ασφαλίσει μέχρι και το Παναθηναϊκό Στάδιο, εδώ δίπλα μας, γι’ αυτό ας περιορίσουμε την καταγραφή στα πρόσφατα γεγονότα.

απ. Είναι δουλειά μου να στηρίζω την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία και την ανάπτυξη της οικονομίας με σύγχρονα, καινοτόμα ασφαλιστικά προγράμματα. Έχω υποχρέωση να διατηρώ υψηλά τον δείκτη φερεγγυότητας της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής και κατόπιν να ασφαλίζω, να καλύπτω και να αποζημιώνω, όταν πρέπει, ό,τι σημαντικό συμβαίνει σ’ αυτήν τη χώρα. 

Οι συνεργάτες μου αναλύουν, μετρούν και προβλέπουν κι εγώ προσπαθώ να είμαι πάντα συνεπής στη δέσμευσή μου: να ασφαλίζουμε μόνοι μας, ή φυσικά και σε συνεργασία με άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ό,τι είναι σημαντικό σ’ αυτήν τη χώρα. 

Είναι, για παράδειγμα, μεγάλη η ικανοποίησή μου να βλέπω το εργοστάσιο της Sunlight, που υπέστη μια τόσο μεγάλη καταστροφή, σήμερα να πρωταγωνιστεί στο διεθνές επιχειρηματικό προσκήνιο με καινοτόμες παγκοσμίως παραγωγές. 

Η EΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική συνέβαλε στην αποζημίωση για την καταστροφή του εργοστασίου της Sunlight στη Θράκη (συνολικό ποσό 66 εκατ. ευρώ) αναλαμβάνοντας το 20%, δηλαδή πληρώσαμε αμέσως 13,2 εκατ. ευρώ. Σήμερα, βλέπω αυτά τα λεφτά να έχουν αποδώσει στο πολλαπλάσιο στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ελληνική οικονομία. 

Σε άλλες περιπτώσεις, η συνασφαλιστική συμμετοχή της EΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής έφτασε ώς και το 40%. 

iw? Δεν ασφαλίζετε όμως μόνο επιχειρήσεις…

απ. Ασφαλίζουμε ό,τι θεωρούμε σημαντικό για τη χώρα και την κοινωνία. Η EYPΩΠH Ασφαλιστική συμμετείχε συνασφαλιστικά με ποσοστό 40% στη μεγάλου ύψους ζημιά, συνολικού ποσού 12 εκατομμυρίων, στο στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι Σαντορίνης. 

Καταβάλαμε αποζημιώσεις και για ζημιές που προκλήθηκαν από τα δύο μεγάλα τραγικά γεγονότα της Αττικής και ειδικότερα από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας και την πυρκαγιά στο Μάτι. 

Για να διασφαλίζουμε πλήρως τους πελάτες μας, η EYPΩΠH Ασφαλιστική συνεργάζεται με παγκοσμίως γνωστούς για την οικονομική τους ευρωστία αντασφαλιστικούς οίκους, αξιολογημένους με πιστοληπτική αξιοπιστία A. Αυτές οι συμμαχίες στηρίζουν την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια με την υψηλή τους κεφαλαιακή ισχύ, ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε καθοριστικά τις ζημιές αλλά κυρίως τη διάσωση και την ανάκαμψη μεγάλων και σημαντικών εθνικών περιουσιών.

iw? Ο κατάλογος είναι μεγάλος, η καταγραφή ίσως είναι κουραστική για τους αναγνώστες. Δώστε μου ένα άλλο παράδειγμα για το πώς η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική στηρίζει την επιχειρηματικότητα, όπως μου είπατε προηγουμένως…

απ. Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική είναι μία από τις λίγες, ελάχιστες, εταιρείες στην Ελλάδα που έχει άδεια να εκδίδει εγγυητικές επιστολές. Αυτό σημαίνει ότι πολλές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις έρχονται σε εμάς όχι για κάποιου είδους ασφαλιστική κάλυψη, αλλά για έκδοση εγγυητικών επιστολών. Προφανώς όταν είναι και ασφαλιστικά καλυμμένοι από εμάς, η διαδικασία είναι πιο εύκολη, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές παίρνουν από εμάς εγγυητικές επιστολές για τις συναλλαγές τους τόσο στον δημόσιο (δημόσιες επιχειρήσεις και NΠΔΔ) όσο και στον ιδιωτικό τομέα (ιδιώτες και NΠIΔ). 

Στο εξωτερικό, αυτή η διαδικασία έκδοσης εγγυητικών επιστολών σε επιχειρήσεις από ασφαλιστική εταιρεία είναι κάτι ευρύτατα διαδεδομένο. Περίπου μία στις τέσσερις εγγυητικές επιστολές στην Ευρώπη εκδίδεται από ασφαλιστική εταιρεία. Σε κάποιες χώρες, όπως στη Βρετανία ή την Ιταλία, το 50% της αγοράς καλύπτεται από ασφαλιστικές εταιρείες με εγγυημένα κεφάλαια, τα οποία υπερβαίνουν τα 900 δισ. ευρώ. 

Εμείς, στην EΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, για τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών, συνεργαζόμαστε με κορυφαίους αντασφαλιστές διεθνούς κύρους και φερεγγυότητας με βαθμολογία A+, A και AA- από τον οίκο αξιολόγησης S&P. Για να πετύχουμε αυτές τις συνεργασίες, η EΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική διατηρεί σταθερά υψηλή φερεγγυότητα και υπερεπάρκεια κεφαλαίων, βάσει των κανόνων της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Ο Δείκτης Φερεγγυότητας (SCR Ratio) φτάνει στο ποσοστό 218%, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φερεγγυότητας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, ως εγγυητής, αναλαμβάνει την υποχρέωση προς τον δικαιούχο να πληρώσει το ποσό που αναγράφεται στο σώμα της εγγυητικής επιστολής, στην περίπτωση που ο πελάτης δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του. 

Στην ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, οι εγγυητικές επιστολές εκδίδονται σε συνδυασμό με την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του πελάτη, προκειμένου ο ίδιος να απολαμβάνει πλήρη κάλυψη. 

iw? Γιατί όμως να επιλέξει μια εταιρεία να εκδώσει εγγυητική επιστολή με εσάς, μια ασφαλιστική εταιρεία, και όχι με την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται;

απ. Γιατί προσφέρουμε καλύτερους όρους, χαμηλότερο κόστος και απλοποιημένες διαδικασίες. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα έκδοσης εγγυητικών επιστολών. Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική εγγυάται ότι τα εξειδικευμένα στελέχη του τμήματος της εταιρείας εξετάζουν και σχεδιάζουν τη βέλτιστη λύση το πολύ σε δύο εργάσιμες, ανεξάρτητα από τον τύπο της εγγυητικής, με απλή και άμεση διαδικασία έκδοσης. 

Όταν, λοιπόν, μια εταιρεία θέλει να συμμετάσχει σ’ έναν διαγωνισμό, να αναλάβει ένα μεγάλο έργο ή υπηρεσία, εμείς με ταχύτητα και αξιοπιστία εκδίδουμε την εγγυητική επιστολή που χρειάζεται. 

Οι πελάτες, σε πολλές περιπτώσεις, δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ταχεία ανταπόκριση από την ασφαλιστική στα αιτήματα έκδοσης εγγυητικών επιστολών. 

Η EYPΩΠH Ασφαλιστική συμμετείχε συνασφαλιστικά με ποσοστό 40% στη μεγάλου ύψους ζημιά, συνολικού ποσού 12 εκατομμυρίων, στο στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι Σαντορίνης. Καταβάλαμε αποζημιώσεις και για ζημιές που προκλήθηκαν από τα δύο μεγάλα τραγικά γεγονότα της Αττικής και ειδικότερα από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας και την πυρκαγιά στο Μάτι.

Επιπλέον, είναι ο παράγοντας «κόστος». Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική προχωρά σε εξατομικευμένη τιμολόγηση, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία κάθε πελάτη, γεγονός που δημιουργεί ανταγωνιστικές τιμές, ενώ η επιχείρηση που επιλέγει την ΕΥΡΩΠΗ αποκτά, πέρα από τη χρονική, μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία. 

Η εταιρεία που εκδίδει τις εγγυητικές της επιστολές από την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αποκτά μια εναλλακτική πηγή εγγυοδοσίας που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς της σκοπούς, αυξάνοντας την πιστοδοτική της ικανότητα, χωρίς να δεσμεύει πλαφόν από τον τραπεζικό της δανεισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να υποθηκεύσει πάγια ή κυκλοφορούντα περιουσιακά της στοιχεία, σε αντίθεση με ό,τι είθισται μέχρι σήμερα.

iw? Εκδίδετε έναν μόνο τύπο εγγυητικής επιστολής;

απ. Αντιθέτως, κι αυτό είναι ένα άλλο πλεονέκτημα, διαθέτουμε πληθώρα τύπων συμβολαίων εγγυητικών. Για παράδειγμα, ξεχωρίζουν τα συμβόλαια Συμμετοχής (εξασφαλίζει ότι ο ανάδοχος θα προσκομίσει εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα συνάψει τη σύμβαση στην τιμή προσφοράς), Ανάληψης Προκαταβολών, Καλής Εκτέλεσης & Συντήρησης Καλής Λειτουργίας (εξασφαλίζουν στον δικαιούχο την οικονομική ζημιά σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι σύμβασης και συντήρησης) και Καλής Πληρωμής (που καλύπτουν τις αξιώσεις προμηθευτών για καταβολή υποχρεώσεων).

iw? Είστε, λοιπόν, ένας μεγάλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός…

απ. Δεν είναι σωστό αυτό. Δεν συμφωνώ. H ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική είναι μια ασφαλιστική boutique εταιρεία που καλύπτει ασφαλίσεις περιουσίας, μεταφορών, σκαφών, αυτοκινήτων, γενικής και επαγγελματικής αστικής ευθύνης, εγγυήσεων και προσωπικού ατυχήματος. 

Έχει στην πρώτη γραμμή στελέχη που χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου κατάρτιση και έχει συνδέσει το μέλλον της και το όραμά της με τις έννοιες της φερεγγυότητας, της ποιότητας, του σεβασμού και της υπευθυνότητας. 

Τώρα, στρέφουμε την προσοχή μας στις νέες προκλήσεις, στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί το τοπίο στην εποχή του Covid-19, αλλά και στην εποχή του 5G και του Industry 4.0. 

Σημειώστε, παρακαλώ, κύριε Κώνστα, ότι ο όμιλος ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική έχει, από ιδρύσεώς της, πάντα κερδοφόρα αποτελέσματα. Επανειλημμένως έχει αξιολογηθεί, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό της Icap True Leaders in Greece, μεταξύ των 200 ομίλων με την υψηλότερη απόδοση επί των Ιδίων Κεφαλαίων της (Return on Equity), με μεγαλύτερη εκείνη για τη χρήση του 2014 με ποσοστό 40%. 

Εξίσου σημαντικοί για τη φερεγγυότητα της εταιρείας είναι και οι δείκτες κάλυψης του περιθωρίου φερεγγυότητας (SCR) και (MCR), οι οποίοι διατηρούνται σε κορυφαία επίπεδα και κατά την 30ή Ιουνίου 2021 διαμορφώθηκαν σε 214,20% και 271,09%, αντίστοιχα, αυξημένοι κατά 6% και 18% σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες κατά την 30ή Ιουνίου 2020, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, γεγονός που την κατατάσσει στις πλέον αξιόπιστες και φερέγγυες εταιρείες του κλάδου της.

iw? Έχετε διαρκώς στραμμένη την προσοχή σας στο μέλλον. Οι περισσότεροι στη θέση σας θα επαναπαύονταν στις δάφνες του παρελθόντος, την αξιοπιστία του ονόματός σας, και θα συντηρούσαν τα μερίδια αγοράς που κατέκτησαν…

απ. Μας οδηγεί η αγάπη μας και ο απόλυτος σεβασμός προς τον πελάτη μας. Οι πελάτες μας απαιτούν διαρκή βελτίωση και εξειδίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αυστηρή κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία και ταχύτατη προσαρμογή στα διαρκώς εξελισσόμενα δεδομένα της οικονομίας. 

Είμαστε από τις πρώτες εταιρείες που επενδύσαμε σημαντικά ποσά για τη δημιουργία ενός πλήρους data center, εφαρμόζουμε σύγχρονα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα, εκδίδουμε, φυσικά, online συμβόλαια. Προσφέρουμε και υπηρεσίες e-underwriter, με κάθε πελάτη να ενημερώνεται σε real-time για το συμβόλαιό του, να πληρώνεται και να πληρώνει online.

 Έχουμε δημιουργήσει προγράμματα ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τα ξενοδοχεία, τα οποία, αφού ξεπέρασαν την κρίση της πανδημίας, υποδέχονται τώρα εκατομμύρια τουριστών ξανά. Καλύπτουμε τις κατοικίες που ενοικιάζονται και μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb, τις επαγγελματικές αστικές ευθύνες και τα drones, που τώρα τελευταία πλημμυρίζουν την αγορά.

 Έχω την άποψη, κύριε Κώνστα, ότι τα πάντα θα αλλάξουν και στον χώρο του αυτοκινήτου. Η εποχή του 5G, με τα αυτόνομα οχήματα, θα αλλάξει ριζικά τη δουλειά των ασφαλιστικών εταιρειών και πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για τις εξελίξεις.

iw? Εμείς, εδώ στην ethosMEDIA, σας βραβεύσαμε, για μία ακόμη φορά, κατά τη διάρκεια του Insurance Intermediaries Forum 2021 ως leader της αγοράς, με τον τίτλο του «Διακεκριμένου ηγέτη στην ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση»…

απ. Θέλω να ευχαριστήσω την ethosΜEDIA (insuranceworld.gr και banks.com.gr), τον Κωνσταντίνο Ουζούνη και εσάς, προσωπικά, γιατί είστε πάντα δίπλα στον ασφαλιστικό κλάδο όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί μεγάλη τιμή αυτή η διάκριση για την πορεία μου στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση. 

Ξέρετε κάτι; Έχω την εντύπωση ότι ο κλάδος μας χρειάζεται επειγόντως την ανανέωση. Εμείς, οι παλαιότεροι, πρέπει να δώσουμε τη σκυτάλη σε νέους επαγγελματίες, σε νέα στελέχη, που έχουν όνειρα, σχέδια και φιλοδοξίες να κατακτήσουν. 

Σήμερα, η αγορά μας έχει στις τάξεις της καταξιωμένα στελέχη, πραγματικούς επαγγελματίες, που αναγνωρίζουν τη σημασία του θεσμού των μεσιτών ασφαλίσεων, ξέρουν πώς να προσφέρουν υπεραξία στον ασφαλισμένο, λειτουργούν με όρους υγιούς ανταγωνισμού και απόλυτης διαφάνειας και, το σημαντικότερο, επιμένουν να ατενίζουν το μέλλον με δυναμισμό και αισιοδοξία. 

Έχω μια ειλικρινή αγωνία, θέλω να δω και να θαυμάσω τη νέα γενιά των brokers που θα πορευθεί στα βήματα των παλαιότερων του κλάδου, να παραδειγματιστεί από όσα επιτύχαμε, να παλέψει για το καλύτερο και να μη διστάσει να πολεμήσει τα κακώς κείμενα. 

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα γενιά ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που θα αλλάξει όσα δεν προλάβαμε να αλλάξουμε εμείς και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

iw? Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που θα ξεχωρίσετε σε έναν νέο επαγγελματία στον χώρο σας;

απ. Χωρίς δεύτερη σκέψη, απαντώ: κοινωνική ενσυναίσθηση. Δεν πρέπει να ξεχνά ο σημερινός broker ότι είναι άρρηκτα δεμένος με την κοινωνία. Αν, λοιπόν, θέλει να πορευθεί επιτυχώς, να ξεχωρίσει με τα έργα του, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβει τη σπουδαιότητα του επαγγέλματός του και να το αγαπήσει. Διότι, αν δεν αγαπήσει τον ρόλο του, δεν θα μπορέσει να τον ζήσει. Δεν θα μπορέσει να προσφέρει.

iw? Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΣΕΜΑ είναι δικό σας «παιδί». Εσείς τον δημιουργήσατε, εσείς θα δώσετε τη σκυτάλη στη νέα γενιά…

απ. Θα την κατακτήσουν τη σκυτάλη, δεν θα τη χαρίσουμε σε κανένα. Έχετε δίκιο και αναπολώ με συγκίνηση: η ίδρυση του ΣΕΜΑ ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μου. 

Από όταν ήμουν στο Λονδίνο, σε ηλικία 20 ετών, ανακάλυψα τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και γενικά τον θεσμό του broker, του μεσίτη. Το 1988 μερικοί καταξιωμένοι συνάδελφοι, διαμεσολαβούντες, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν σύνδεσμο για να θεσμοθετήσουμε τον θεσμό του μεσίτη. 

Ξεκινήσαμε με μια ομάδα φίλων, καταξιωμένων ασφαλιστών, όπως ο Γιώργος Κούμπας, ο Γιώργος Καραβίας, ο Σίμος Ξηρογιαννόπουλος, η Αγγελική Δαλιάνη, και ιδρύσαμε τον ΣΕΜΑ. Προσπαθήσαμε να πείσουμε το τότε Υπουργείο Εμπορίου να αναγνωρίσει τον θεσμό του μεσίτη, με μεγάλες δυσκολίες. 

Το 1993, επί των ημερών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επί δικής μου προεδρίας, κατάφερα να εγκαθιδρυθεί ο θεσμός του μεσίτη. Οι συνάδελφοί μου τότε με ανακηρύξαν επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΜΑ και διοργανώσαμε το πρώτο συνέδριο, παρουσία μελών της κυβέρνησης, ομιλητών διεθνούς φήμης. Όλοι οι πρόεδροι μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, όλοι οι μεσίτες των Lloyd’s, έδωσαν το «παρών». 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήταν αυτό για την αναγνώριση του θεσμού του μεσίτη. 

Εμείς αυτά κάναμε. Τώρα είναι η σειρά της νέας γενιάς…

Ποιος είναι ο Νίκος Μακρόπουλος

Ο Νικόλαος Α. Μακρόπουλος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο London Academy και στο Πανεπιστήμιο του Leeds. 

Το 1970 «μυήθηκε» στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του αρχικά στο Λονδίνο και μετέπειτα στην Αθήνα, στα γραφεία του αείμνηστου τέως δημάρχου Αθηνών και διακεκριμένου ασφαλιστή Γ. Πλυτά και το 1993 ίδρυσε ασφαλιστικό συγκρότημα στο οποίο ανήκουν η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε το 1998 με μειοψηφική συμμετοχή η Εθνική Ασφαλιστική, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας το κύρος και τη φερεγγυότητά της, όπως και την αναπτυξιακή της προοπτική, και η θυγατρική ΝΙΜΑ Μεσίτες Ασφαλειών και Αντασφαλειών ΑΕ (η πρώτη εταιρεία που αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως εξουσιοδοτημένος ανταποκριτής Binding Authority των Lloyd’s of London για non marine ασφαλίσεις).

 Παράλληλα με την ασφαλιστική του δραστηριότητα, ο Νικόλαος Μακρόπουλος ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά της ιδιωτικής ασφάλισης. Το 1973 εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και τη διετία 1978-1980 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εκπροσώπων Ασφαλιστικών Εταιρειών. 

Το 1988 αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα του, καθότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, στον οποίο στο διάστημα 1992-1994 εκλέχθηκε πρόεδρος και το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στον θεσμό των μεσιτών ασφαλίσεων. 

Επίσης, στο διάστημα 1994-2003 εκλέχθηκε πρόεδρος του Association of Lloyd’ s Brokers Representatives in Greece και επί σειρά ετών διετέλεσε αιρετό μέλος του ΔΣ της ΕΑΕΕ. 

Στη διετία 2009-2011 διετέλεσε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και από το 2012 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, ενώ το 2013 επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

 Το 2018 βραβεύθηκε με την τιμητική διάκριση του «Ηγέτη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά» για την προσφορά του στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Εκτός από τη δραστηριότητά του στον ασφαλιστικό κλάδο, το 2014 εξελέγη αντιπρόεδρος στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο. Έχει, επίσης, διατελέσει αντιπρόεδρος στον Αθλητικό Όμιλο Παναθηναϊκός και μέλος του ΔΣ της Παναθηναϊκός ΠΑΕ.

 Το 2019 έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές κατά τις οποίες εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον Συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά».

 Τον Σεπτέμβριο του 2019 ορίστηκε αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, με αρμοδιότητες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του δήμου, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την προαγωγή της συνεργασίας των δημοτικών φορέων με την ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος παρά τω δημάρχω για την Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις του Δήμου Αθηναίων, με ευθύνη την εποπτεία και τον συντονισμό των δράσεων του δήμου για τους εν λόγω τομείς. 

Ο Νικόλαος Μακρόπουλος είναι παντρεμένος με την Katleen Wagner, με την οποία απέκτησε τη Λαβίνια, ενώ από τον πρώτο του γάμο, με την Εύα Γ. Πλυτά, έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαρία.

————————–

Μια ξεχωριστή στιγμή εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του Insurance Intermediaries Forum 2021, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας LiveOn, με τη βράβευση του κ. Νικόλαου Α. Μακρόπουλου, ισχυρού άνδρα της EΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής, εξαίρετου ανθρώπου και leader της αγοράς.

 Ο κ. Μακρόπουλος, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής, βραβεύτηκε με τον τίτλο του «Διακεκριμένου ηγέτη στην ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση».

 Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο CEO του ethosGROUP, Κωνσταντίνος Ουζούνης, κατά την επίσκεψη στα γραφεία του κ. Μακρόπουλου, ο οποίος μας μίλησε για τη διαδρομή του και τον ασφαλιστικό κλάδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*