Εξελίξεις για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων

Εξελίξεις αναφορικά με την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων φέρνει ο νέος Κλιματικός Νόμος που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Αυτό αναδεικνύει και σε δημοσίευμα της η “Κυριακάτικη Καθημερινή” στο οποίο γίνεται λόγος για ρύθμιση που προωθείται από τη κυβέρνηση. Ειδικότερα, σχετική διάταξη φέρνει στο προσκήνιο την υποχρεωτικότητα ασφάλισης κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, σε περιοχές που απειλούνται κυρίως από φωτιές και πλημμύρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Όλα αυτά από το 2025 και έπειτα, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος πως επί τάπητος βρίσκεται και το ζήτημα των σεισμών, σε δεύτερη φάση.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση ενός μήνα.

διαβάστε: Κατοικία: Τα κίνητρα, τα «χαράτσια» και η υποχρεωτικότητα ασφάλισης

Καθολικότητα

Καθολικότητα είναι η προτιμότερη προσέγγιση στις τάξεις της ασφαλιστικής αγοράς, μιας και με αυτό τον τρόπο δεν θα αυξηθούν σε υψηλά επίπεδα τα ασφάλιστρα κατοικίας σε περιοχές που πράγματι ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος καταστροφών.

Σημειώνεται πως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινώντας από τον σεισμό, καταρτίζοντας ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καθολικής ασφάλισης των κατοικιών κατ’ αρχήν από σεισμό.

Οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει το μοντέλο συμπράξεων για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και παγκοσμίως, η αγορά ΣΔΙΤ ανέρχεται σε 417 δισεκατομμύρια κατά τα τελευταία χρόνια και εκτός από τα οικονομικά οφέλη, επιτυγχάνεται και διασπορά – καλύτερη διαχείριση του αναλαμβανομένου κινδύνου.

Μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο

Ιδιαίτερα χαμηλό (15%) είναι το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένο, την ώρα – μάλιστα – που μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στην υποχρέωση ασφάλισης λόγω στεγαστικών δανείων (ενυπόθηκα δάνεια).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2,2 δισ ευρώ ήταν το κόστος για το Κράτος για ζημίες από πλημμύρες και πυρκαγιές από το 2020 και μετά, ενώ υπενθυμίζεται πως ο ασφαλιστικός κλάδος έχει καταβάλει 400 εκατ. ευρώ από από το 1993 έως το 2020 για αποζημιώσεις Φυσικών Καταστροφών.

επίσης: Κλιματική καταστροφή αν δεν δράσουμε έγκαιρα

επιπλέον: Έμμεση υποχρεωτικότητα και κίνητρα Ασφάλισης Ακινήτων από Φυσικές Καταστροφές

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*