Τρομάζουν οι κυβερνοεπιθέσεις, ανάχωμα στους κινδύνους το Cyber Insurance

Μήπως γνωρίζετε ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παρέκαμψαν διαδικασίες κυβερνοασφάλειας, για να διευκολύνουν τη μετάβαση στην τηλεργασία ή σε ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας, απόρροια των συνθηκών που δημιουργήθηκαν στη πανδημία;

του Βάιου Κρόκου

Άραγε είναι γνωστό πως επικεφαλής κυβερνοασφάλειας καταγγέλουν αυξημένο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων τους
τελευταίους 12 μήνες, με επιθέσεις τύπου ransomware ή μήπως ότι αρκετοί από αυτούς ανησυχούν για το αν υπάρχει τελικά το σχετικό budget στις εταιρείες ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις;

Σύμφωνα με έρευνα της EY, οι κυβερνοαπειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε, καθώς οι επιθέσεις γίνονται πιο εκτεταμένες, εξελιγμένες και στοχευμένες, ενώ ένα αυξανόμενο ποσοστό δεν εντοπίζεται ποτέ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως για το 2020 το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος για την παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται στα 5,5 τρις ευρώ, ποσό διπλάσιο από εκείνο του 2015.

Για το 2020 επίσης, έρευνα της ΕΥ έδειξε ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις είχαν καταγράψει κατά το τελευταίο 12μηνο, τουλάχιστον ένα σημαντικό περιστατικό κυβερνοεπίθεσης. Έκτοτε, η πανδημία και η αύξηση της τηλεργασίας έχουν πολλαπλασιάσει τους κινδύνους.

Προβληματισμός σε παγκόσμιο επίπεδο

Εταιρείες, οντότητες και οργανισμοί καλούνται να βρούν λύσεις σε όλους αυτούς τους αναδυόμενους κινδύνους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 125 δισεκατομμύρια συσκευές θα έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο μέχρι το 2030, από 27 δισεκατομμύρια το 2021, και το 90% των ανθρώπων άνω των 6 ετών εκτιμάται ότι θα έχει διαδικτυακή παρουσία.

Ο κυβερνοχώρος από την φύση του βασίζεται στη διασύνδεση των κοινοτήτων κάθε μορφής και καθώς ο ψηφιακός και φυσικός κόσμος είναι όλο και πιο αλληλένδετοι, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι.

Εκτεθειμένοι είναι όλοι: επιχειρήσεις, ιδιώτες και οργανισμοί. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, σε τομείς με πολύ ευαίσθητα δεδομένα και λειτουργίες. π.χ νοσοκομεία, σχολεία, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κλπ

Περαιτέρω θεσμικές κινήσεις

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες σε θεσμικό επίπεδο για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες. Για παράδειγμα, μέτρα για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των ασύρματων συσκευών που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα, τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και τα ασύρματα παιχνίδια είναι όλο και πιο παρόντα στην καθημερινή μας ζωή, οι κυβερνοαπειλές ενέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για κάθε καταναλωτή.

διαβάστε: Η Ε.Ε ενισχύει την κυβερνοασφάλεια των ασύρματων συσκευών και προϊόντων

Η κάλυψη των cyber κινδύνων από ειδικά ασφαλιστήρια κρίνεται επιτακτική

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων η ασφαλιστική αγορά έρχεται να συνδράμει με προγράμματα που θωρακίζουν τις υποδομές.

Οι εξελίξεις βέβαια αναμένονται ακόμη πιο σπουδαίες το επόμενο διάστημα, όσο η αγορά εξελίσσεται και εξειδικεύεται. Ας δούμε μερικούς κινδύνους:

-Το κόστος αν διακοπεί η δραστηριότητα, μπορεί, πολλές φορές, να αποβεί μοιραίο για την επιχείρηση. Η ομαλή λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων μιας επιχείρησης είναι κομβικής σημασίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, παραδοσιακά ασφαλιστήρια δεν είναι ικανά να καλύψουν τέτοιες πιθανές απώλειες.

-H cyber ασφάλιση βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση της φήμης σε περίπτωση περιστατικών απώλειας δεδομένων.

-Αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών δεδομένων μιας επιχείρησης λόγω κλοπής ή αμέλειας σε περιπτώσεις εταιρικών κινητών/συσκευών που χρησιμοποιούν εργαζόμενοι.

Συμπερασματικά, αν και η «μάχη» με το κυβερνοέγκλημα μπορεί, αρκετές φορές, να φαντάζει άνιση, η πρόληψη και η προστασία γλιτώνουν τους οργανισμούς από σοβαρές –συχνά καταστρεπτικές– συνέπειες.

*μη χάσετε: Έρχεται το Cyber Insurance & Incident Response Conference 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*