Ασφαλιστική αγορά: Ανοιχτές οι πόρτες για όποιον νέο θέλει να αναδειχθεί επαγγελματικά

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που έχουν αναδειχθεί – και δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πανδημίας – είναι η ανάγκη για εκπαίδευση και εξειδίκευση στον ασφαλιστικό κλάδο και τη διαμεσολάβηση. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι να γνωρίσουν πλέον όλο και περισσότεροι τα οφέλη της ασφάλισης. Είτε μιλάμε για απλούς ασφαλισμένους, είτε για νέους που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στον κλάδο.

του Βάιου Κρόκου

Στη σύγχρονη εποχή, αναδύονται νέοι κίνδυνοι για τους οποίους οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να παρέχουν σύγχρονες και άμεσες λύσεις. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες που φέρνουν, μεταξύ άλλων, αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες δημιουργούν νέα δεδομένα στις εργασίες και τους σχεδιασμούς της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τους ασφαλιστές ειδικότερα.

Πάντως, για όποιον νέο θέλει να αναδειχθεί επαγγελματικά και να εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο στον κλάδο, οι “πόρτες είναι ανοιχτές“. Αυτό τόνισε πρόσφατα και ο κ. Νίκος Σωφρονάς, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ):

“Η αγορά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ανέκαθεν διευκόλυνε την είσοδο νέων ανθρώπων στους κόλπους της. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η είσοδος αυτή είναι άκριτη και δεν συνδέεται με μεθόδους αντικειμενικής αξιολόγησης. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν ανταποκριθεί με επάρκεια στις νέες προκλήσεις, όπως ακριβώς και το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς”, Μίλησε επίσης και για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε ασφαλιστές σε όλα τα σημεία της χώρας, ακόμα και στα πλέον απομακρυσμένα μέρη.

Για την ανάγκη κατάρτισης και εκπαίδευσης στο πρόσφατο συνέδριο Insurance Intermediaries Forum 2021 και οι κ.κ Σπύρος Γκούμας και Δημήτρης Μαύρος οι οποίοι περιέγραψαν τις νέες συνθηκες και προοπτικές για τον επαγγελματία ασφαλιστή.

Μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Γκούμας, CEO and Chairman of the BoD, SQLearn, αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που επικρατούν και έχουν μεταβάλλει την ασφαλιστική αγορά και ειδικότερα στις νέες τεχνολογίες, όπως η εφαρμογή του 5G.

Όπως ανέφερε, ο ασφαλιστής πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να χρησιμοποιεί τα νέα εργαλεία που του παρέχονται, σημειώνοντας τα συντριπτικά ποσοστά που καταλαμβάνει πλέον το e-learning. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του εκπαιδευτικού υλικού, της ύπαρξης κοινής αξιολόγησης, όπως και την θέσπιση περαιτέρω κανόνων για την παρακολούθηση και την εξακρίβωση της ταυτοπροσωπίας, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Edu Planner, Director of Training, ΙΧΟΣ, εκτίμησε ότι οι ευκαιρίες στο νέο περιβάλλον είναι πάρα πολλές και με μεγάλο ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ψηφιακό μάρκετινγκ και στα σύγχρονα κανάλια δικτύωσης. «Στο περιβάλλον αυτό ο ασφαλιστικός πράκτορας έχει περισσότερες δυνατότητες παρουσίασης των πληροφοριών που θέλει να μεταδώσει σε οποιοδήποτε σημείο», ανέφερε. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, «η πλειονότητα των ασφαλιστικών πρακτόρων παραμένει εγκλωβισμένη στο λεγόμενο ψηφιακό χάσμα, ενώ έχει αφήσει το ψηφιακό τους μάρκετινγκ στους προμηθευτές τους. Αυτή η στρατηγική εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την αυτόνομη παρουσία τους».

Οι συνθήκες αλλάζουν και οι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου χρειάζεται να προσαρμοστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Ασφαλιστικές εταιρείες, διαμεσολάβηση και θεσμικοί φορείς δίνουν έμφαση με προγράμματα κατάρτισης και έμφαση στην εκπαίδευση.

Άξιο αναφοράς, σε αυτό το πλαίσιο, είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας που εγκαινίασαν το Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ) και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε). Οι δυο φορείς θα συνεργαζόνται για μια σειρά σημαντικών θεμάτων (πρακτική άσκηση φοιτητών, ερευνητικά προγράμματα, σύνταξη μελετών κ.α)

Γενικότερα, οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου είναι σημαντικές όπως και οι ευκαιρίες για νέους πτυχιούχους που θέλουν να εισέλθουν στον κόσμο της ασφάλισης.

Αυτό είχε αναδείξει πρόσφατα και η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ κατά τη διάρκεια του 2ου Ψηφιακού Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας επισημαίνοντας μαζί με άλλους ομιλητές τις ειδικότητες, τις ευκαιρίες καριέρας, το υψηλό επίπεδο εργασιακού περιβάλλοντος και την ταχύτατη εξέλιξη και ψηφιοποίηση του κλάδου.

διαβάστε επίσης: M. Aντωνάκη: O κλάδος παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*