Περιθώρια ανάσας για χρέος και ελλείμματα αφήνουν οι προτάσεις του ESM

Ευνοϊκά σημεία, ότι θα είναι τελικά λιγότερο σφιχτός ο επερχόμενος κλοιός της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς τους συνήθεις κανόνες σιδηράς πειθαρχίας, αναδύονται μέσα από τις προτάσεις του ESM, ενόψει της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη για να ξαναμαζευτούν οι πολιτικές διευκόλυνσης που είχε φέρει η επείγουσα κατάσταση της πανδημίας.

Συζητήσεις οι οποίες θα καταλήξουν σε σημαντικές αποφάσεις για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες μεταξύ Μαρτίου και Μαίου του 2022 και θα αφορούν τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές πολιτικές το 2023.

Αν και η πανδημία δεν έχει λήξει λοιπόν, η συζήτηση έχει ξεκινήσει ίσως και πρόωρα, με αφορμή τις διαφωνίες βόρειων χωρών και συνοδοιπόρων τους, τόσο στα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ, όσο και εξ’ αιτίας των τιμών σε ενέργεια και πρώτες ύλες που καλπάζουν και διαμορφώνουν πληθωριστικές πιέσεις. Τα ελλείμματα επίσης τους απασχολούν και πιέζουν για περιοριστικές πολιτικές ενώ η ύφεση διεθνώς είναι μόλις λίγους μήνες πίσω και οι οικονομίες παραμένουν ασταθείς.

Αλλά ενώ τα μηνύματα αυτά από την Ευρώπη ήταν ανησυχητικά για την ευάλωτη ελληνική οικονομία που μόλις πρόλαβε να ανοίξει αναπτυξιακό βήμα για λίγους μήνες, οι προτάσεις του ESM, έρχονται να βελτιώσουν σε αρκετούς (κι όχι όλους) τομείς τα αφόρητα σκληρά και άκαμπτα μέτρα για τα ελλείμματα και το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, μετριάζοντας την εικόνα.

Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που θα έφερνε η υιοθέτηση των προτάσεων είναι:

*Η αύξηση του κριτηρίου του χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ. Οι περιορισμοί για το μάζεμα του χρέους θα μετρούν για το υπερβάλλον από το 100% κι όχι το 60%.

*Η διατήρηση μεν του κανόνα της προσαρμογής του χρέους που προβλέπει ετήσια μείωση κατά το 1/20 (5%) στη διαφορά του χρέους κάθε χώρας από το μέγιστο αποδεκτό όριο δηλαδή μετά το 100% εφόσον όμως οι χώρες αυτές δεν έχουν επενδυτικό κενό και βρίσκονται σε ανάπτυξη.

*Η διατήρηση του ανώτατου ελλείμματος μέχρι το 3%

* Η εισαγωγή και άλλων εξαιρέσεων στις οποίες εμπίπτει σαφώς η ελληνική οικονομία, όπως οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και οι «έκτακτες συνθήκες» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όπως το μεταναστευτικό και το κόστος του και άλλες εξαιρετικές περιστάσεις που θα δικαιολογούσαν παραβίαση των ορίων.

Διαβάστε τη συνέχεια του θέματος στο banks.com.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*