Ο απολογισμός του ΣΕΜΑ και οι προσδοκίες Μ. Τζωρτζωρή για υψηλή ανάπτυξη στο κλάδο

Με γνώμονα την ενότητα και την αναβάθμιση του ρόλου των Μεσιτών Ασφαλίσεων, η ίδια πετυχημένη σύνθεση του ΔΣ στο ΣΕΜΑ συνεχίζει το έργο της και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης Branding SEMA & Rebranding Brokers.

Υπενθυμίζεται πως Πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Αντιπρόεδρος ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας ο κ. Γιώργος Ζαφειρίου, Ταμίας η κ. Βασιλική Δράκου και τακτικά μέλη η κ. Αλίκη Βιτάλη, ο κ. Απόστολος Ζηκούλης και ο κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου.

Και αν μεγάλο μέρος των τελευταίων 2,5 ετών απασχόλησε όλους – όπως είναι ευνόητο – η πανδημία και οι συνέπειες της, οι δράσεις του ΣΕΜΑ ήταν σημαντικές. Μεταξύ άλλων ενισχύθηκε η δικτύωση του Συνδέσμου με συνδεόμενους φορείς ενώ αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα

Εντάθηκαν επίσης οι προσπάθειες από πλευρά του Συνδέσμου ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση με την επιχειρηματική κοινότητα και να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα των συνεργασιών με το ΣΕΜΑ.

Σημαντικό στοιχείο επίσης η αναβάθμιση των υποδομών. Σημειώνεται επίσης πως πλέον και βάσει καταστατικού προβλέπεται η διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων με εξ’ αποστάσεως συμμετοχή των μελών εκάστου οργάνου με οπτικοακουστικά ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα ψηφιακής τεχνολογίας.

Πιο αναλυτικά, σε βασικά σημεία των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου

Υποδομές

Από τη πλευρά του ο κ. Κωστής Αλφιέρης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υποδομών με επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, στην περισσότερο στοχευμένη παρακολούθηση των οικονομικών, στον καθορισμό νέων μετρήσιμων στόχων δράσης καθώς και στη μεταφορά της έδρας του Συνδέσμου σε νέα, μεγαλύτερα, γραφεία με παράλληλη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Ο κ. Αλφιέρης σχολίασε επίσης τη συμμετοχή σύσσωμου του ΔΣ του φορέα στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ στην Ύδρα, το 2019, προκειμένου, όπως είπε, να αναδειχθεί ο ρόλος του ΣΕΜΑ και η σημασία της ενότητας των μελών του.

Κλαδική σύμβαση εργασίας

Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Ζαφειρίου, στάθηκε στην κλαδική σύμβαση εργασίας που προτάθηκε προς υπογραφή από την ΟΑΣΕ τον Φεβρουάριο του 2019.  Για το θέμα αυτό υπήρξαν διεξοδικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, αλλά η διαδικασία διακόπηκε εξαιτίας της νομοθετικής διευθέτησης που προέκυψε εξαιτίας της ψήφισης του νέου εργατικού νόμου (ν.4635/2019) τον Οκτώβριο του 2019. Ο κ. Ζαφειρίου επεσήμανε ότι στο μεταξύ η προηγούμενη κλαδική σύμβαση εργασίας έχει ήδη λήξει. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Ζαφειρίου αναφέρθηκε στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «ΣΕΜΑ Insurance Brokers» με την προοπτική η χρήση της φράσης «Insurance Brokers» να γίνεται αποκλειστικά από τους Μεσίτες Ασφαλίσεων.

Επικοινωνία

Ο κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στη δημιουργία του Broker’s Time Blog, στην αναβάθμιση του site και στον ανασχεδιασμό του τριμηνιαίου περιοδικού του Συνδέσμου, Broker’s Time, με νέα πλουσιότερη ύλη, μεγαλύτερο τιράζ, διευρυμένη διανομή (σε υπουργεία, φορείς και επιχειρήσεις) και το περιεχόμενο του να εστιάζει ανά τεύχος και σε έναν διαφορετικό κλάδο της αγοράς, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι, όπως σημείωσε, η ενίσχυση της εικόνας του Συνδέσμου και της επικοινωνιακής του πολιτικής και ειδικότερα η αναβάθμιση της αναγνωρισιμότητάς του, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση του Μεσίτη Ασφαλίσεων στην επιχειρηματική κοινότητα, να εξασφαλιστούν νέες πηγές εσόδων και να δοθεί ένα ακόμη «βήμα» εξωστρέφειας στα μέλη του φορέα.

Ενδυνάμωση οικονομικών εν μέσω πανδημίας

Στον εξορθολογισμό και την ενδυνάμωση των οικονομικών του Συνδέσμου αναφέρθηκε η κ. Βασιλική Δράκου, τονίζοντας ότι παρά τις αντιξοότητες με τις οποίες ήλθε αντιμέτωπη η αγορά λόγω της πανδημικής κρίσης, ο ΣΕΜΑ κατάφερε να διαχειριστεί κάθε εμπόδιο διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα.

“Θεσμικές Διεκδικήσεις” και σύνδεση με Πανεπιστήμια

Ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, εστίασε στη διεύρυνση των σχέσεων συνεργασίας του ΣΕΜΑ με την πολιτεία για τη διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών στο επάγγελμα του Μεσίτη Ασφαλίσεων, στην τόνωση της σχέσης του φορέα με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τη δρομολόγηση ενός MBA για τους μεσίτες ασφαλίσεων και στην αναβάθμιση της συνεργασίας του Συνδέσμου με την πολιτεία και την αγορά μέσα και από συναντήσεις υψηλού κύρους, με σκοπό την ανάδειξη της διαφορετικότητας και του κύρους των Μεσιτών Ασφαλίσεων.

Αισιοδοξία για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ασφαλιστική αγορά

Άξιες αναφορας πάντως είναι και οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΜΑ, για τις προοπτικές που έχει, πλέον, η ασφαλιστική αγορά και κατ’ επέκταση οι Μεσίτες Ασφαλίσεων. Κατά τη παρουσία του στο πρόσφατο Intermediaries Forum 2021, ο κ. Τζωρτζωρής σημείωσε, μεταξύ άλλων:

“Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια έκρηξη της ασφαλιστικής παραγωγής (ως το 2030), όμως δεν θα την απολαύσουν όλοι, αν δεν προσαρμοστούν”, τόνισε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται και στο γεγονός πως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση καλείται άμεσα να προσαρμοστεί.

Ανέδειξε την αναγκαιότητα περί τεχνολογικής αναβάθμισης των ασφαλιστικών γραφείων, αλλαγής κουλτούρας από τους ίδιους τους ασφαλιστές, ενώ έδωσε έμφαση και στην εξειδίκευση που απαιτείται πολλές φορές.

“Οι ασφαλιστές που έχουν μέλλον είναι αυτοί που θα έχουν εξειδίκευση κατέχοντας τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*