Αλ. Σαρρηγεωργίου: Να δώσουμε κίνητρα στους νέους να διαμορφώσουν το συνταξιοδοτικό τους μέλλον

του Βάιου Κρόκου

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος σε σχετικό πάνελ του Economist στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα Demographic Challenges And Gender Equality Policies.

Κατά τη παρουσία τους εκεί ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, ο πρόεδρος της EAEE και CEO της Eurolife FFH, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και ο καθηγητής του ΠΑΠΕΙ και πρόεδρος του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Γήρανσης, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα, τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Αναφερόμενος στο αναδιανεμητικο σύστημα και τη σημερινή εικόνα ο Υπουργός τόνισε πως ακόμα και με τις πιο θετικές προβολές δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την αναλογία 2 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο (παλαιότερες δεκαετίες υπήρξε η αναλογία 4 προς 1). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2030

Ο κ. Τσακλόγλου περιέγραψε αναλυτικά τη τελευταία μεταρρύθμιση που δημιουργεί ένα πλαίσιο με το οποίο διαφοροποιούνται οι κίνδυνοι για τις μελλοντικές συντάξεις με τη παροχή: εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και κεφαλαιοποιητικής επικουρικής.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως εξήγησε, 4 είναι οι επιδιώξεις συνολικά:

-Διαφοροποίηση Κινδύνου

-Εξασφάλιση υψηλότερων συντάξεων στους μελλοντικούς δικαιούχους

-Δημιουργία κεφαλαίου που θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία

-Αντικίνητρα στο να επιλέξει κανείς μαύρη ανασφάλιστη εργασία

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσακλόγλου, η «διαγενεακή αλληλεγγύη δεν είναι κάτι μονοδιάστατο . Ήδη έχουμε επιβαρύνει τις επόμενες γενιές (χρέη, δημοσιονομικά), άρα πιστεύουμε πως η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει το μέλλον των νεότερων γενιών».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινωνία θα «μπολιαστεί» με την ιδέα της προσωπικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. «Και αυτό αναμφίβολα θα ωφελήσει την ανάπτυξη του 2ου και του 3ου πυλώνα που έχουν έναν κομβικό και διακριτό ρόλο στο ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε.

Μεταξύ των πολύ σοβαρών κινδύνων που καλύπτει η ασφάλιση (φυσικές καταστροφές, Υγεία κλπ) ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέδειξε μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή: Το γεγονός ότι γερνά κανείς και μπορεί να είναι φτωχότερος από ότι ήταν πριν (Old Age Poverty).

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι κανένα κράτος του ΟΟΣΑ δεν έχει στηρίξει τα πάντα στη δημόσια ασφάλιση όπως κάνει η Ελλάδα.

Παρουσίασε στοιχεία κεφαλαιοποιητικών συστημάτων όπου συναντά κανείς συσσωρευμένα κεφάλαια που αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ των εκάστοτε χωρών. Στη περίπτωση της Ελλάδος το εν λόγω ποσοστό είναι χαμηλότερο του 1%.

Όπως τόνισε, πέραν της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει απαιτείται να δοθούν κίνητρα σε όλους τους πυλώνες ασφάλισης.

«Είναι καιρός να δώσουμε κίνητρο στο νέο άνθρωπο που είναι 25 – 30 χρονών να βάζει προ φόρων λεφτά στην άκρη και να μπαίνουνε σε ένα σύστημα (σ.σ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει ήδη τα PEPPs) ώστε να έχει λεφτά στην άκρη όταν βγει στη σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαρρηγεωργίου δήλωσε τη χαρά και την ικανοποίηση του για τη στήριξη που παρέχει η Eurolife FFH στις προσπάθειες της HOPE Genesis.

Στο σύστημα Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος εντοπίζοντας διάφορα προβλήματα που το κατατάσουν στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης.

Δεν μπορούμε να αναβάλουμε το χρόνο όσο αναφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας. Έχουμε σταματήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τη δεκαετία του 80′ όταν υπήρξε ενίσχυση με νοσοκομεία, πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας κλπ.

Ανέδειξε επίσης ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που συνδέεται με το δημογραφικό και τις τρέχουσες προκλήσεις: Τη μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας η οποία θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μια πολύ μεγάλη υγειονομική ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε πως όλες οι μεγάλες αλλαγές που είναι αναγκαίες έχουν πολιτικό κόστος και απαιτείται πραγματική βούληση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*