Εξοφλεί πρόωρα και «καθαρίζει» με το ΔΝΤ η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τα διαθέσιμα και βάζει τέλος στην εξάρτηση από το ΔΝΤ προεξοφλώντας όλα τα δάνεια του ΔΝΤ. Θα προεξοφληθεί επίσης και μέρος των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, όπως αποκάλυψε πριν από λίγη ώρα, το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «γίνεται προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα το 2010 αλλά και η ολοκλήρωση αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ. Το ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, (σ.σ. την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ) θα το ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το πληρώσουμε όλο το δάνειο».

Οι πρόωρες αποπληρωμές στο ΔΝΤ

Έτσι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόωρης εξόφλησης διμερών δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ και των υπολειπόμενων οφειλών ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2019 έγινε η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια τον περασμένο Μάρτιο είχε προηγηθεί η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Η εξόφληση αφορούσε τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από 19 Μαρτίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022 (1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022).

Συνολικά έχουν εξοφληθεί πρόωρα ποσά 6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 39,6 δισ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*